Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή επικείμενης οικολογικής καταστροφής από τη διαρροή μαζούτ από το ναυάγιο «Sea Diamond»

Αριθμός πρωτ: 6733
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή επικείμενης οικολογικής καταστροφής από τη διαρροή μαζούτ από το ναυάγιο «Sea Diamond».

Την έντονη ανησυχία τους για τεράστια οικολογική καταστροφή από πιθανή διαρροή μαζούτ στη θάλασσα από το ναυάγιο Sea Diamond , κάνουν λόγo οι ειδικοί και επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ότι για την αποφυγή της καταστροφής επιβάλλεται άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να γίνει η απάντληση 450 περίπου τόνων μαζούτ από τις δεξαμενές του πλοίου αλλά και των χημικών που βρίσκονται στο πλοίο.
Επειδή η βύθιση του πλοίου επιφέρει εκ των πραγμάτων μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και για το λόγο αυτό θα πρέπει όχι μόνο να περιοριστεί στο ελάχιστο αλλά και να αποτραπεί εντελώς η πιθανότητα διαρροής της τεράστιας ποσότητας μαζούτ αλλά και των χημικών που βρίσκονται στο πλοίο.
Επειδή σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι πέρα από την οικολογική καταστροφή θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό και στην ευρύτερη όπως είναι και τα βόρια παράλια της Κρήτης και όχι μόνο,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί
1.Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η οικολογική καταστροφή από την βύθιση του πλοίου Sea Diamond, προκειμένου να μην μολυνθεί η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και του Κρητικού Πελάγους.
2.Εάν υπάρχει μελέτη για την απάντληση της τεράστιας ποσότητας μαζούτ από τις δεξαμενές του πλοίου καθώς και πολλών χημικών που βρίσκονται σε αυτό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης