Επιτακτική ανάγκη τα προγράμματα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές

Αριθμός πρωτ: 10038
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη τα προγράμματα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές.

Ο τραγικά μεγάλος αριθμός κρατουμένων στις Ελληνικές φυλακές που χάνουν τη ζωή τους από τη χρήση ναρκωτικών επιβάλλει την εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσότερων προγραμμάτων απεξάρτησης στο σύνολο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.
Διακόσιοι πενήντα θάνατοι κρατουμένων από χρήση ναρκωτικών είναι ο τραγικός απολογισμός το τελευταίο έτος, ενώ μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού, ενενήντα κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σεπτέμβριο του 2006.
Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές τόσο στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, όσο και στο νοσοκομείο της κεντρικής γυναικείας φυλακής που καταγράφονται στο πόρισμα ειδικής επιτροπής, δεν συντελούν στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Επειδή η φυλακή Ν. Αλικαρνασσού είναι μια από τις φυλακές με έντονες ελλείψεις προσωπικού και ταυτόσημα προβλήματα με τις υπόλοιπες φυλακές της χώρας.
Επειδή με την 8021/15-5-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει τη σπουδαιότητα εφαρμογής προγραμμάτων απεξάρτησης μέσα στις φυλακές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), περίπου οι μισοί από τους 10.600 κρατούμενους εκτίουν ποινές σχετικά με ναρκωτικά, ενώ περισσότεροι από τους μισούς κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Επειδή η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής κάθε τριήμερο μαρτυρά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί εντός των φυλακών, η οποία πρέπει επειγόντως να αναστραφεί,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να προβούν σε εξειδικευμένα, κατά περίπτωση, προγράμματα απεξάρτησης σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό θανάτων κρατουμένων από χρήση ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης