Ερωτήματα για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τον όμιλο RWE και φόβοι εργαζομένων για ματαίωση του επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης

Αριθμός πρωτ: 4136
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ερωτήματα για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τον όμιλο RWE και φόβοι εργαζομένων για ματαίωση του επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης.

Με τη 1753/9-11-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για την ενδεχόμενη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και του γερμανικού ομίλου RWE.
Στην απάντηση της ως άνω Ερώτησης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης αναφέρει πως «το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΕΗ ΑΕ με την RWE βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ουδεμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί».
Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκατάθεση του Πρωθυπουργού για την επίμαχη συνεργασία, το μνημόνιο της οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στα τέλη Ιανουαρίου.
Επειδή ερωτήματα γεννώνται σχετικά με το εάν η υλοποίηση του πλάνου ΔΕΗ-RWE θέτει σε αμφιβολία τις προοπτικές απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς και σχετικά με την απευθείας προμήθεια, χωρίς διαγωνισμό, δύο αεροστροβίλων από την RWE, ισχύος 112 και 50 MW.
Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για παλαιάς τεχνολογίας αεριοστροβίλους, ο ένας εξ αυτών περίπου 30 ετών.
Επειδή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ φοβούνται τη σταδιακή απορρόφηση της Επιχείρησης από την κατά πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη RWE.
Επειδή οι συνδικαλιστές της Επιχείρησης υπογραμμίζουν ότι η προσθήκη των 1.600 MW, μέσω του κοινού πρότζεκτ με την RWE, στο οποίο η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό πακέτο, υπονομεύει την υλοποίηση του προαναγγελθέντος επενδυτικού της προγράμματος, συνολικής ισχύος άνω των 3.300 MW,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΔΕΗ-RWE περιορίζει τις προοπτικές απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.
2) Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για την απευθείας προμήθεια, χωρίς διαγωνισμό, δύο αεροστροβίλων από την RWE, ισχύος 112 και 50 MW, καθώς και αν πρόκειται για παλαιάς τεχνολογίας αεριοστροβίλους, ο ένας εξ αυτών περίπου 30 ετών.
3) Εάν η παραγωγή 1.600 MW, μέσω του κοινού σχεδίου δράσης της Επιχείρησης με την RWE, στο οποίο η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό πακέτο, υπονομεύει την υλοποίηση του προαναγγελθέντος επενδυτικού της προγράμματος, συνολικής ισχύος άνω των 3.300 MW.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ