Ευθύνες της πολιτείας για τη μη λειτουργία Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 4286
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ευθύνες της πολιτείας για τη μη λειτουργία Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με πλήθος επιστολών του, τόσο προς τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όσο και προς την ΔΥΠΕ Κρήτης, και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο, ο βραβευμένος και ιδιαίτερα δραστήριος Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα», καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμοδίων, για το σκάνδαλο της μη λειτουργίας στο Νοσοκομείο Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.
Όπως επανειλημμένως έχει καταγγελθεί από τον Σύλλογο, η δημιουργία της Μονάδας βασίστηκε στην εθελοντική συνεισφορά των χιλίων και άνω μελών του Συλλόγου, ο οποίος διέθεσε το χρηματικό ποσό των 40 εκατομμυρίων δραχμών γι’ αυτό το σκοπό, για να δει στη συνέχεια την κοινωνική του προσφορά να υπονομεύεται και να διασύρεται εξαιτίας διάφορων παραγόντων.
Ο Σύλλογος τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι χώροι της Μονάδας στο ΠΑΓΝΗ χρησιμοποιούνται για σκοπούς ξένους ακόμα και προς τις νοσηλευτικές απαιτήσεις του νοσοκομείου, ως χώροι υποδοχής και ως αποθήκες. Παράλληλα, η «Ηλιαχτίδα» έχει καταβάλει πολλά χρήματα για τη μετεκπαίδευση ιατρών, οι οποίοι ποτέ δεν εντάχθηκαν στο προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.
Επειδή η αδράνεια που υπάρχει στο σοβαρό αυτό θέμα δεν δικαιολογείται, αφού κατά τον Σύλλογο δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει δήθεν αντικείμενο για να λειτουργήσει η Μονάδα, τη στιγμή που για την κρίσιμη αυτή μεταμόσχευση, μεγάλος αριθμός παιδιών και νέων αναγκάζεται να μεταβεί σε άλλα νοσοκομεία, ακόμη και στο εξωτερικό.
Επειδή η πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Συλλόγου «Η Ηλιαχτίδα», ώστε να λειτουργήσει επιτέλους στο ΠΑΓΝΗ η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και να δικαιωθεί η πολύχρονη προσπάθεια και χρηματική προσφορά του Συλλόγου και των μελών του.
Επειδή στην από 23-11-07/2387 Ερώτηση μου για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, δεν πήρα καμιά απάντηση, αποδεικνύοντας έτσι την αδιαφορία της Πολιτείας στην ευαισθητοποίηση και την έμπρακτη προσφορά ενός συλλόγου όπως αυτή που επιτελείται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα»,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα», ο οποίος έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία της, χωρίς να ευοδωθούν ωστόσο οι προσπάθειές του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ