Θεσμικό Πλαίσιο Επενδύσεων και Αξιοποίησης της Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

20 Ιουνίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Θεσμικό Πλαίσιο Επενδύσεων και Αξιοποίησης της Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», με Εισηγητή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη.

Στην ομιλία του, ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι θεσπίζει τη δυνατότητα για τα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρούν σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου, γεγονός που αποδεικνύει τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Κυβέρνησης. Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τα διαθέσιμα κεφάλαια των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ως αγορά προς εκμετάλλευση, για να επιλύσει δημοσιονομικά προβλήματα. Αντί να αποδίδει τα προβλεπόμενα στους ασφαλιστικούς φορείς, επεσήμανε ο Βουλευτής, η συντηρητική παράταξη θεωρεί αυτά τα χρήματα δικά της, επιχειρώντας την αφαίμαξη των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ των αποθεματικών.

Όλα αυτά αποδεικνύονται και από το ότι καμία τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου δεν γίνεται με το νομοσχέδιο, το οποίο έγινε βιαστικά και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, εξαιτίας του πανικού που έχει προκαλέσει στη Ν.Δ. το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Όπως σημείωσε ο κ. Στρατάκης, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καθαρά συγκεντρωτικό και κυρίως υπουργοκεντρικό, καθώς κρίσιμες λεπτομέρειες αφήνονται στην αρμοδιότητα του Υπουργού να τις ρυθμίσει.

Το ΠΑΣΟΚ αντικρούει τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που διέπει και αυτό το νομοσχέδιο της Ν.Δ., και αντιπροτείνει ως βασική αρχή τη συνεπή εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης, καθώς και την αυτονομία και αποκρατικοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με κοινούς και σαφείς κανόνες διαχείρισης, οι οποίοι θα ελέγχονται από μία ανεξάρτητη αρχή.

Ο κ. Στρατάκης έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι το σχέδιο της Ν.Δ. για απαξίωση των ταμείων δεν θα περάσει, γιατί ο σκοπός της στη συνέχεια είναι να μειώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τα όρια ηλικίας, και αυτό δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, την εμπιστοσύνη του οποίου έχει χάσει, γι’ αυτό δεν τολμάει άμεσα εκλογές, παρά την επιμονή του ΠΑΣΟΚ.