Κάλυψη κενής θέσης φύλακα στο Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου – Βαλσαμόνερου του Δ. Δ. Βοριζίων του Δήμου Ζαρού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 7407
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Κάλυψη κενής θέσης φύλακα στο Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου – Βαλσαμόνερου του Δ. Δ. Βοριζίων του Δήμου Ζαρού Ηρακλείου.

Μεγάλος αριθμός τουριστών που επιθυμεί να επισκεφθεί τον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου – Βαλσαμόνερου Βοριζίων, με τις σημαντικές αγιογραφίες του Κρήτα ζωγράφου Δαμασκηνού, δασκάλου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, βρίσκει την πόρτα κλειστή επειδή δεν υπάρχει φύλακας ο οποίος να επιμελείται τη λειτουργία και φύλαξη του ναού ως επισκέψιμου χώρου.
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προφασίζεται την έλλειψη πιστώσεων, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, για την κάλυψη της θέσης.
Η Δημοτική Αρχή, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την ασφαλτόστρωση του δρόμου για να είναι πλέον ευχερής η πρόσβαση, αλλά και οι φορείς της περιοχής, αισθάνονται ότι η πολιτεία επιθυμεί να σταματήσει την αξιοποίηση της περιοχής ως επισκέψιμου χώρου.
Επειδή η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλούσια καλλιτεχνική παράδοση που δεν αξιοποιείται, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι φορείς της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα.
Επειδή είναι ανάγκη να λειτουργήσει ο Ναός ως επισκέψιμος χώρος και μάλιστα κατά το δυνατόν άμεσα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να λειτουργήσει ο Ιερός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Φανουρίου – Βαλσαμόνερου Βοριζίων του Δήμου Ζαρού Ηρακλείου ως επισκέψιμος χώρος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης