Κίνδυνος κατάρρευσης για τον ιστορικό ναό της Παναγίας της Κεράς στο Σάρχο του Δήμου Μαλεβιζίου

Αριθμός πρωτ: 5400
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/2/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος κατάρρευσης για τον ιστορικό ναό της Παναγίας της Κεράς στο Σάρχο του Δήμου Μαλεβιζίου.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης, ο ναός της Παναγίας της Κεράς στο Σάρχο του Δήμου Μαλεβιζίου, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας κατολισθήσεων στο πρανές στο οποίο είναι χτισμένος.
Τον κίνδυνο επισημαίνει και η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου η οποία κινητοποιήθηκε σε συνεργασία με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παράλληλα, θα γινει επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης αποκαταστασης και στερέωσης του μνημείου, προκειμένου να ενταχθεί σε κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Επειδή, ο ναός της Παναγίας της Κεράς είναι ένας ιστορικός ναός του 14ου αιώνα με έναν υψηλής ποιότητας τοιχογραφημένο διάκοσμο και αποτελεί ενα σημαντικό βυζαντινό μνημείο όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να συνδράμει τις προσπάθειες του Δήμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασης και στερέωσης του ναού της Παναγίας της Κεράς στο Σάρχο του Δήμου Μαλεβιζίου, αλλά και για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσής του.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης