Κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 17324
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης και είναι έργο μοναδικό της περιόδου της Ενετοκρατίας στην Κρήτη.
Δυστυχώς, όμως, σήμερα, τμήματα των ενετικών τειχών όπως είναι η Πύλη του Ιησού, η Πύλη Παντοκράτορα αλλά και η Πύλη και ο Προμαχώνας Σαμπιονάρα, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης τους.
Μάλιστα ενώ οι προμελέτες για αποκατάσταση των ζημιών στις Πύλες Ιησού και Παντοκράτορα έχουν συζητηθεί από το ΚΑΣ εδώ και πολύ καιρό, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη από το Υπουργείο.
Για την Πύλη και τον Προμαχώνα Σαμπιονάρα, που κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση και υπάρχει κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων καθόσον είναι ενταγμένα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, η οριστική μελέτη, χωρίς καμία ουσιώδη αλλαγή από την προμελέτη που έχει εγκριθεί εδώ και μήνες από το ΚΑΣ, δεν έχει ακόμα σταλεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου στον Δήμο Ηρακλείου.
Επειδή και ο Δήμος Ηρακλείου, με επιστολή του, ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών, και μέχρι στιγμής έχει αναλάβει από ιδίους πόρους τις δαπάνες όλων των παρεμβάσεων στα ενετικά τείχη.
Επειδή το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, όσον αφορά θέματα αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων μελετών.
Επειδή η συνεχιζόμενη φθορά των ενετικών τειχών μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και για την ασφάλεια των πολιτών που διέρχονται καθημερινά μέσα από αυτά.
Επειδή τα ενετικά τείχη είναι αναπόσταστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηρακλείου και σύμβολο της πόλης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιές άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναστήλωση και αποκατάσταση των ζημιών στα τμήματα των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου που απειλούνται με κατάρρευση.

Ο ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης