Κίνδυνος καταστροφής 37 εξυγιασμένων κλώνων ντόπιων ποικιλιών αμπέλου

Αριθμός πρωτ: 13092
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος καταστροφής 37 εξυγιασμένων κλώνων ντόπιων ποικιλιών αμπέλου.

Στο Ινστιτούτο Αμπέλου και Λαχανοκομίας Ηρακλείου τα εργαστήρια Αμπέλου και εδαφολογίας παραμένουν κλειστά εξ’ αιτίας συνταξιοδότησης των υπηρετούντων γεωπόνων.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ερευνητικές προσπάθειες πολλών χρόνων και πολύς κόπος για παραγωγή εξυγιασμένου πολλαπλασιαστικού υλικού από ντόπιες ποικιλίες αμπέλου να ακυρώνονται στην πράξη εξ’ αιτίας της ολιγωρίας της Πολιτείας.
Συγκεκριμένα 37 εξυγιασμένοι κλώνοι από ντόπιες ποικιλίες αμπέλου διατρέχουν τον κίνδυνο ολοσχερούς καταστροφής αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στελέχωσης του εργαστηρίου Αμπελουργίας.
Ταυτόχρονα το εργαστήριο Εδαφολογίας παραμένει επίσης κλειστό και καμιά ανάλυση δεν γίνεται ‘όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αναμπέλωσης αλλά και για ορθολογική λίπανση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται άμεσα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στελέχωσης των εργαστηρίων Αμπελουργίας και Εδαφολογίας του Ινστιτούτου Αμπέλου και Λαχανοκομίας του Ηρακλείου προκειμένου να μην πάει χαμένος ο κόπος και οι θυσίες των ερευνητών που αποχώρησαν από την υπηρεσία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης