Κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο

Αριθμός πρωτ: 12074
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Την κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο ζητά η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.
Συγκεκριμένα η Ένωση ζητά την κατάργηση κρατήσεων, όπως αυτές για τα Λιμενικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Λιμένος, τον επίναυλο, τα αχθοφορικά, το ΝΑΤ κλ.π. καθώς και τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα οχήματα, αφού αυτές επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και τελικά τον ακτοπλόο επιβάτη.
Οι Επιχειρήσεις Ακτοπλοΐας κάνουν λόγο για υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αποτελώντας το μόνο κλάδο που το κόστος καυσίμου αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.
Επειδή, σύμφωνα με τους ακτοπλόους, είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος της μη δυνατότητας αρκετών ακτοπλοϊκών εταιρειών να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργίας του πλοίου και των δρομολογίων, ενόψει της πρωτοφανούς αυτής πραγματικότητας.
Επειδή η μη κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτες αυξήσεις των εισιτηρίων στα πλοία της γραμμής πριν το καλοκαίρι, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην τουριστική κίνηση όσο και στην οικονομία εν γένει της Κρήτης.
Επειδή το θέμα αυτό το έθιξα με την 2100/19-11-07 Ερώτησή μου, αλλά και κατά τη συζήτηση του σχετικού Σχεδίου Νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προβούν στην κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, όπως ζητά η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσβάσταχτες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων της γραμμής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης