Καταγγελίες αγροτών για παρατεταμένη καθυστέρηση εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Αριθμός πρωτ: 96
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες αγροτών για παρατεταμένη καθυστέρηση εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, έχω επισημάνει τις καταγγελίες των αγροτών του Νομού Ηρακλείου για τον εμπαιγμό που υφίστανται από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες όσων επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι αμπελουργοί του Δήμου Τεμένους κάνουν λόγο για παρατεταμένη καθυστέρηση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ να επισκεφθούν τις πληγείσες από τον πρόσφατο καύσωνα καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα διαπιστωμένη η συνολική ζημία.
Οι παραγωγοί του Νομού εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ηθικής και οικονομικής στήριξής τους τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και από τον ΕΛΓΑ, για τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από αρρώστιες αλλά και από ακραία καιρικά φαινόμενα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες απολαμβάνουν έμπρακτης και άμεσης συμπαράστασης.
Επειδή οι αμπελουργοί του Δήμου Τεμένους επισημαίνουν το καίριο οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν, αφού έχουν χάσει πάνω από τη μισή παραγωγή σταφυλιών τους, ενώ άμεσες καταγραφές απαιτούνται και στη Μεσσαρά, όπου τα κηπευτικά έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Επειδή ο ΕΛΓΑ πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα τις εκτιμήσεις, προκειμένου οι παραγωγοί που επλήγησαν να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ολοκληρώσει άμεσα τις εκτιμήσεις τόσο στο Δήμο Τεμένους και τη Μεσσαρά όσο και στις υπόλοιπες πληγείσες από τον πρόσφατο καύσωνα καλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου και να αποζημιωθούν όλοι οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης