Καταγγελίες για «ελληνοποίηση» αιγυπτιακής πατάτας και προώθησή της στις αγορές Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 6392
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για «ελληνοποίηση» αιγυπτιακής πατάτας και προώθησή της στις αγορές Νομού Ηρακλείου.

Με καταγγελίες τους οι έμποροι οπωροκηπευτικών Ηρακλείου επισημαίνουν την εκ νέου προώθηση αιγυπτιακής πατάτας στις τοπικές αγορές του Νομού, η οποία πωλείται ως ελληνική και μάλιστα σε τιμή πολύ υψηλότερη.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η παρανομία εντοπίζεται στο ότι, ενώ εισάγεται ως πατάτα Αιγύπτου με όλα τα νόμιμα παραστατικά και τιμή πώλησης χονδρικής γύρω στα 50 λεπτά, πλένεται και πωλείται ως κρητική με τιμή πάνω από 80 λεπτά το κιλό.
Επειδή οι έμποροι εκτιμούν πως το πρόβλημα των εισαγόμενων πατατών θα είναι μεγάλο στο Ηράκλειο καθώς η παραγωγή πατάτας στη Μεσαρά φέτος ήταν μικρή.
Επειδή οι πλυμένες αιγυπτιακές πατάτες ενέχουν και κινδύνους για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τους εμπόρους, αφού με το πλύσιμο καταστρέφεται η φλούδα τους και γίνονται εστίες μικροβίων.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω θέσει το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων κηπευτικών από τρίτες χώρες, και ιδιαίτερα των πατατών από την Αίγυπτο, ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις στις απαντήσεις πως οι εισαγωγές υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς κανόνες, οι σχετικοί έλεγχοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διερεύνηση των καταγγελιών προώθησης αιγυπτιακής πατάτας στις τοπικές αγορές ως κρητικής και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ