Καταστροφή Κόλπου Δερματά

Αριθμός πρωτ: 6818
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
4) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Καταστροφή Κόλπου Δερματά

Ως γνωστόν, με βάση τη μελέτη Ρογκάν προβλέπεται ουσιαστικά η καταστροφή του ιστορικού κόλπου Δερματά, με το μπάζωμα όλου του κόλπου και μεγάλης έκτασης θαλάσσιας επιφάνειας για την κατασκευή Μαρίνας, εμπορικού κέντρου και ξενοδοχειακών μονάδων.
Η μελέτη αυτή, αν και είχε τύχει έγκρισης και είχε εκδοθεί Π.Δ. το 1993, εντούτοις αποτελεί ένα σημείο τριβής μεταξύ του μελετητή και των αρμόδιων φορέων του Ηρακλείου, Δήμος Ηρακλείου, Αρχαιολόγων, ΤΕΕ / Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, κλπ.
Έκτοτε, με το νέο χωροταξικό της Κρήτης, το οποίο προέκυψε με σύμφωνες αποφάσεις των περιφερειακών οργάνων και το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 2003, ακυρώθηκε στην πράξη αυτή η μελέτη, αφού δεν γινόταν καμιά αναφορά σε κανένα από τα έργα της αρχικής μελέτης.
Επειδή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου κάνουν αναφορά σε επενδύσεις Σεΐχηδων των Αραβικών Εμιράτων που στόχο έχουν να καταστρέψουν τον κόλπο του Δερματά, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Ηρακλείου, προς όφελος ξένων συμφερόντων.
Επειδή άλλες Μαρίνες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως των Μαλίων, δεν έχουν ακόμη αποπερατωθεί.
Επειδή οι φορείς της πόλης είναι αντίθετοι σ’ αυτή τη ληστρική και καταστροφική εκμετάλλευση του πλούτου της πόλης,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να επιτρέψουν με τις μεθοδευμένες διαδικασίες που έχουν μέχρι σήμερα ακολουθηθεί την καταστροφή του κόλπου του Δερματά και την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, στη λογική της δήθεν ανάπλασης του Βόρειου παραλιακού μετώπου, σε βάρος τελικά της ιστορίας του Ηρακλείου και των δημοτών του.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
Μάνος Φραγκιαδουλάκης
Στέλιος Ματζαπετάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γιάννης Σκουλάς