Κινητοποιήσεις των γιατρών των νοσοκομείων του Ηρακλείου για την ικανοποίηση των δίκαιων και νόμιμων αιτημάτων τους

Αριθμός πρωτ: 13912
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Κινητοποιήσεις των γιατρών των νοσοκομείων του Ηρακλείου για την ικανοποίηση των δίκαιων και νόμιμων αιτημάτων τους

Όπως είχα επισημάνει και με την 12905/21-1-09 Ερώτησή μου, οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται έντονα για τη σοβαρή εκκρεμότητα που υπάρχει και τον εμπαιγμό που υφίστανται από το Υπουργείο, καθώς δεν έχει μέχρι και σήμερα επικυρωθεί από τη Βουλή η συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο μεταξύ ΟΕΝΓΕ και Υπουργείου.
Με αυτό το δεδομένο, η Γενική Συνέλευση των Γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού Ηρακλείου, αποφάσισε την έναρξη κινητοποιήσεων για να ικανοποιηθεί το απολύτως νόμιμο αίτημά τους, για εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών. Συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί εμμένουν στην απόφασή τους για κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών μηνός Φεβρουαρίου, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο θέτει το ανώτατο ωράριο των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως για τους γιατρούς και 56 ωρών για τους ειδικευόμενους, δηλαδή 2 εφημεριών το μήνα για τους ειδικευμένους και 4 για τους ειδικευόμενους.
Επειδή οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής, αναμένοντας μάταια την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για έναρξη ισχύος της συλλογικής σύμβασης από την 1η Ιανουαρίου του έτους.
Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για κατάρρευση όλου του εφημεριακού συστήματος, εφόσον περάσει η προθεσμία του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου που θέτουν οι γιατροί, μετά από την οποία δηλώνουν ότι θα σταματήσουν να εφημερεύουν.
Επειδή είναι απαράδεκτο να εμπαίζει η Κυβέρνηση τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι για τη μη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να ενεργήσει άμεσα και να φέρει προς επικύρωση στη Βουλή τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο με την ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα εφημεριών και να σταματήσει ο εμπαιγμός των νοσοκομειακών γιατρών και η παραβίαση της νομιμότητας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης