Αριθμός πρωτ: 5337
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/1/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα: Κόκκινο σκαθάρι και αντιμετώπισή του.
Η επέλαση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών (rhynchophorus ferrugineus) συνεχίζεται ραγδαία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Ηλεία, Ηράκλειο) και ειδικά για την Κρήτη, η απειλή για το φοινικόδασος του Βάϊ είναι άμεση.
Μάλιστα, είναι δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση ειδικών εκπαιδευμένων συνεργείων για την κοπή των μολυσμένων φοινίκων (δημόσιων και ιδιωτικών).
Όμως οι πολίτες, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προβούν από μόνοι τους στην κοπή των φοινίκων, αφενός λόγω της επικινδυνότητας του εγχειρήματος, αφετέρου λόγω του ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος κοπής, που δικαιολογημένα δεν μπορούν να αναλάβουν στην παρούσα οικονομική κρίση, ενώ οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες) έχουν και τον εξοπλισμό και το προσωπικό για να αναλάβουν αυτή την εργασία.
Επειδή ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά την άμεση σύσταση εργολαβίας από τις Νομαρχίες για την κοπή των μολυσμένων δέντρων, όπως έχουν κάνει ήδη ορισμένες με επιτυχία και χωρίς καμία επιβάρυνση των πολιτών.
Επειδή, υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών σε Ηλεία, Χανιά κ.ά οι οποίοι απειλούνται με δικαστική καταδίκη, καθώς παραπέμπονται στον εισαγγελέα από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με το σκεπτικό ότι παραβιάζουν ένα νομοθέτημα του 1952, επειδή δεν μπορούν να κόψουν τους άρρωστους φοίνικες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός
1) Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ανασταλεί η παραπομπή των πολιτών και να υποχρεωθούν οι νομαρχιακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις να αναλάβουν με δικά τους έξοδα την κοπή όλων των μολυσμένων φοινίκων, με βάση και την πρόσφατη σύσταση της Ε.Ε. και να αποτραπεί η καταδίκη των πολιτών.
2) Αν προτίθεται να παρέμβει ώστε, να αναζητηθούν οι ευθύνες για τον αφανισμό ιστορικών φοινικόδεντρων, ύστερα και από την εγκληματική αδράνεια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
3) Αν προτίθεται να προβεί σε ενημέρωση των πολιτών, όπως προτείνει και η Ε.Ε. ως προς τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου των φοινίκων, ενός αναπόσπαστου στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας για τις επόμενες γενιές.
Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης