Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών

17 Μαΐου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, εισηγήθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μεταφορών «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών».
Ο κ. Στρατάκης τόνισε καταρχάς ότι τόσο η ίδρυση του ENISA όσο και η εγκατάσταση της έδρας του στην Ελλάδα, και ειδικότερα στο Ηράκλειο, αποτέλεσαν μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας το 2003 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα του Συμβουλίου Υπουργών Τηλεπικοινωνιών στο οποίο είχε την τιμή να προεδρεύει. Παρατήρησε ωστόσο ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή τη συμφωνία: έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την υπογραφή της στο Ηράκλειο και έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα με την εκκρεμότητα της κύρωσης, γεγονός που δυστυχώς δημιούργησε αρνητικό κλίμα για τη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης στο έντονο κλίμα αμφισβήτησης που υπήρχε από διάφορες πλευρές σχετικά με την έδρα του Οργανισμού στο Ηράκλειο, επιλογή την οποία η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει και να υπερασπιστεί. Η θέση του ENISA, επιπλέον, δίπλα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας εγγυάται την πρόοδο προς την υλοποίηση των στόχων του.
Ο Βουλευτής επεσήμανε στον Υπουργό κ. Λιάπη ότι για τον παραπάνω λόγο όλες οι δεσμεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Οι υποχρεώσεις αυτές έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία αυτόνομου κτηρίου και τη δημιουργία Γυμνασίου και Λυκείου στο Ευρωπαϊκό Σχολείο για τα παιδιά των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού, γιατί πολλών και άξιων εμπειρογνωμόνων τα παιδιά σπουδάζουν σε γυμνάσιο και λύκειο και δυσκολεύονται εξ’ αυτού του λόγου να εγκατασταθούν στην Κρήτη.
Τέλος, ο κ. Στρατάκης πρότεινε τη δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής ώστε να διευκολύνεται η επίλυσης των προβλημάτων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας, όπως η δημιουργία του Συλλόγου Φίλων του ENISA, που δείχνουν τη θέρμη με την οποία έχει περιβάλει τον Οργανισμό.