Λήψη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση κτιρίων στην πόλη του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 6249
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1)ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση κτιρίων στην πόλη του Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής διημερίδας που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, με θέμα «Σεισμός και μέτρα προστασίας», οι επιστήμονες επισημαίνουν, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε ορισμένα κτίρια κυρίως στην παλιά πόλη του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι επιτακτική η άμεση ενίσχυση κάποιων κτιρίων, τα οποία πρέπει να επιλεγούν προκειμένου να ενισχυθούν δομικά, κυρίως κτίρια δημοσίου αλλά και πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε καίρια σημεία της πόλης.
Επειδή η ευρύτερη περιοχή της Κρήτης παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα και η καλύτερη προστασία απέναντι στο σεισμό είναι η παρακολούθηση, η πρόληψη και η ετοιμότητα, επιβάλλεται να υπάρξει εγρήγορση και συντονισμός για την αντισεισμική θωράκιση πολλών κτιρίων στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, αφού σε περίπτωση σεισμού εάν καταρρεύσουν τα συγκεκριμένα κτίρια θα αποκλειστεί το κέντρο, λόγω των στενών δρόμων και θα είναι αδύνατη κάθε προσπάθεια έγκαιρης επέμβασης.
Επειδή πριν μερικά χρόνια είχε πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο η μεγαλύτερη μικροζωνική μελέτη που έχει γίνει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκύψουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη σεισμικότητα της περιοχής και την αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθενται να προβούν στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων που βρίσκονται κυρίως στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα κτίρια αυτά σε περίπτωση σεισμού δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης