«Λευκή Βίβλος» του διαδικτύου έναντι 200 εκατ. ευρώ

Αριθμός πρωτ: 10639
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: «Λευκή Βίβλος» του διαδικτύου έναντι 200 εκατ. ευρώ.

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Βίβιαν Ρέντιγκ χρηματοδότησε πρόσφατα, όπως δηλώθηκε σε συνέδριο στην Αθήνα, με 200 εκατ. ευρώ το RISEPTIS (Research and Innovation for Security, Privacy and Trustworthiness in the Information Society) που είναι ένα νέο συμβούλιο της Ε.Ε. προκειμένου να αποδώσει σε αυτήν στις αρχές του 2010 τη «Λευκή Βίβλο» του Διαδικτύου και τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. θα προσφέρει μελλοντικά στις χώρες-μέλη της ένα ψηφιακό περιβάλλον εμπιστοσύνης και ανάπτυξης.
Επειδή με την απόφασή της αυτή η κα Βίβιαν Ρέντιγκ προσπαθεί να αποδυναμώσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), που εδρεύει στο Ηράκλειο, και εκδικείται την Κρήτη και την Ελλάδα γιατί αντέδρασαν στις επιθυμίες της να τον μεταφέρει στις Βρυξέλλες.
Επειδή το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τους προϋπολογισμούς του ENISA για 25 χρόνια και ταυτόχρονα στο RISEPTIS τοποθετήθηκε ως επικεφαλής σκόπιμα ο ελληνικής καταγωγής, όπως προκύπτει από το όνομα, σύμβουλος της Κυβέρνησης της Ρουμανίας σε ζητήματα τεχνολογίας, ίσως για να έχει αντίλογο στις προβλεπόμενες αντιδράσεις.
Επειδή ο ENISA δημιουργήθηκε όπως είναι γνωστό για την ασφάλεια των δικτύων, την ιδιωτικότητα και την αξιοπιστία των συστημάτων πληροφορικής τηλεπικοινωνιών και όμως δεν αξιοποιείται σκόπιμα.
Επειδή το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό και προσβάλλει τη χώρα μας, αναδεικνύει δε την εκδικητικότητα της κας Ρέντιγκ προς την Κρήτη και τους φίλους του ENISA , αλλά απαξιώνει και την Κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού παρόμοιες αποφάσεις ούτε μπορούσαν να διανοηθούν στις Βρυξέλλες επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν έχει προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν όχι, με ποιο τρόπο προτίθεται να θέσει το θέμα στο κολέγιο των Επιτρόπων ή στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαξιωτική τακτική προς την Ελλάδα, αφού ως χώρα τελικά μένουμε ουσιαστικά χωρίς κανένα ενεργό ευρωπαϊκό οργανισμό.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

Χάρης Τσιόκας