Μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών στις πολυήμερες εκδρομές

Αριθμός πρωτ: 9298
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών στις πολυήμερες εκδρομές.

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των πολυήμερων εκδρομών των σχολείων συμβαίνουν δυσάρεστα ή και τραγικά περιστατικά που αναγκάζουν τους γονείς, τους φορείς της εκπαίδευσης και τους επαγγελματίες οδηγούς να ζητούν τη λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες οδηγοί προτείνουν τη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα απαρτίζεται από ειδικούς τεχνικούς, εκπαιδευτικούς κτλ., υπό την αιγίδα κρατικού φορέα, η οποία θα πιστοποιεί την καταλληλότητα των οχημάτων που μεταφέρουν τους μαθητές, μετά από συγκεκριμένους ελέγχους.
Η ΕΛΜΕ ζήτησε τη διαφάνεια στη διαδικασία ανάθεσης των εκδρομών στα τουριστικά πρακτορεία, καθώς και την έκδοση ειδικού καταλόγου κάθε χρόνο από κρατική υπηρεσία, με λίστες πιστοποιημένων καταστημάτων τα οποία μπορούν να επισκέπτονται οι μαθητές.
Επειδή όπως επισημαίνεται ο έλεγχος του ΚΤΕΟ δεν επαρκεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών ενώ η συνυπευθυνότητα του εργοδότη στα δρομολόγια θα περιορίσει τα φαινόμενα αγνόησης των κανόνων ασφαλείας.
Επειδή έχω υπογραμμίσει και παλαιότερα την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου που διέπει της πολυήμερες εκδρομές, καθώς τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, ο οποίος έχει απολεσθεί, έχει διαδεχτεί η αχαλίνωτη νυχτερινή διασκέδαση και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ από τους ανήλικους μαθητές.
Επειδή οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν πλέον ένα εμπορικό προϊόν το οποίο διαχειρίζονται τα τουριστικά γραφεία και όχι οι διευθύνσεις των σχολείων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται, αφενός, να κάνει δεκτές τις προτάσεις των εμπλεκομένων για σύσταση ειδικής επιτροπής και για διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης των πολυήμερων εκδρομών και αφετέρου να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής τους, με τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα ελαχιστοποιεί τις όποιες πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων αλλά και θα επαναπροσδιορίζει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης