Μέτρα προστασίας της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες μητέρες

Αριθμός πρωτ: 15070
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μέτρα προστασίας της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες μητέρες.

Έντονα διαμαρτύρεται το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου για την άνιση μεταχείριση των εργαζόμενων μητέρων, οι οποίες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα στο θέμα της άδειας για την προστασία της μητρότητας.
Ειδικότερα το Σωματείο αναφέρεται στο επιπλέον εξάμηνο ειδικής άδειας για την προστασία της μητρότητας στις μητέρες που αποκτούν παιδία, η οποία θα χορηγείται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας και θα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ, αλλά μόνο σε όσες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες από την παροχή αυτή και όλες οι εργαζόμενες ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Επειδή είναι γνωστό αφενός το μείζον ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και αφετέρου τα φαινόμενα αυθαιρεσίας των εργοδοτών απέναντι σε γυναίκες που είναι έγκυες ή που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, που όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη νομοθεσία που προστατεύει τις εργαζόμενες, αλλά τις εξαναγκάζουν και σε οικειοθελή αποχώρηση.
Επειδή πρέπει να ενθαρρύνονται οι προσπάθειες τεκνοποίησης όλων ανεξαιρέτως των γυναικών και να μην εξαιρούνται των δικαιωμάτων τους, πολυπληθείς ομάδες εργαζομένων όπως είναι όσες απασχολούνται στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στη χορήγηση της ειδικής άδειας για την προστασία της μητρότητας σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδιά, μεταξύ των οποίων και στις ξενοδοχοϋπαλλήλους, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης