Μαν.Στρατάκης: «Έχουμε δύσκολη δουλειά μπροστά μας για να βγούμε από την κρίση».



8/2/2012

Μαν.Στρατάκης: «Έχουμε δύσκολη δουλειά μπροστά μας για να βγούμε από την κρίση».
Σημεία ομιλίας στη συζήτηση για την κύρωση απολογισμού και ισολογισμού του κράτους, οικονομικού έτους 2010.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του κράτους, οικονομικού έτους 2010, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, επεσήμανε ότι:
– Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 5%, πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για προϋπολογισμό μιας χώρας και κυμάνθηκε περίπου στο 6,97% του ΑΕΠ ενώ προβλεπόταν στο 9,3%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 15,29% σε 5,3% και το διαρθρωτικό έλλειμμα από 12,3% σε 3,4%. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά για τις μεταβολές και αναπροσαρμογές που έγιναν στην οικονομία της χώρας, ενώ τα έσοδα ήταν πολύ αυξημένα κατά το 2009, όμως, υπολείπονταν από τον στόχο.
– Το μεγάλο πρόβλημα του Προϋπολογισμού του 2010 ήταν οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι μειώθηκαν αντί να αυξηθούν όπως προβλεπόταν. Έτσι, η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων ήταν 60-40, δηλαδή πρόκειται για μία άνιση κατανομή, καθώς οι έμμεσοι φόροι είναι αυτοί που επηρεάζουν τις ευρύτατες κοινωνικές μάζες και θα έπρεπε να είναι αντίστροφη η αναλογία.
– Αδυναμία εισπραχθέντων σε σχέση με βεβαιωθέντα έσοδα, 98 δις έναντι 54δις ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι οι μηχανισμοί του κράτους πρέπει να λειτουργήσουν με διαφορετικούς ρυθμούς και αντίληψη, έτσι ώστε να δούμε καλύτερα και θεαματικότερα αποτελέσματα.
– Επιτέλους, να μας πει η Αντιπολίτευση το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει στους δανειστές και πως μπορεί να το επιβάλλει.
– Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα δημιουργηθούν μόνο από τη αύξηση της εγχώριας παραγωγής, και τότε θα ενισχύσουμε και την διαπραγματευτική μας θέση για να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τις θέσεις μας.
– Έχουμε δύσκολη δουλειά μπροστά μας, επιβάλλεται να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα και ποιό είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο και να δημιουργήσουμε την ελπίδα για αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων ως λαός και ως χώρα για το μέλλον.
– Απαιτείται ευρύτερη συναίνεση του πολιτικού συστήματος, ώστε να ξεφύγουμε από τη μέγγενη του παγκόσμιου κεφαλαίου που ευνοεί τα συμφέροντα των λίγων και όχι των πολλών.