Μαν.Στρατάκης: Να δοθούν κίνητρα σε όσους δημ.υπαλλήλους μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στα έσοδα αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κράτους


19/10/2011

Μαν.Στρατάκης: Να δοθούν κίνητρα σε όσους δημ.υπαλλήλους μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στα έσοδα αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κράτους.

Την ανάγκη για διαμόρφωση κινήτρων σε όσες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στα έσοδα αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κράτους, επεσήμανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Οικονομικών για το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν έσοδα που εισπράττονται με τη μορφή τελών από ορισμένες κατηγορίες δημ.υπαλλήλων, καθώς και ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται από ερευνητικά ιδρύματα και θα πρέπει να προβλεφθεί ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα μέσα από αυτές τις διαδικασίες να συνεισφέρουν περισσότερο στο κράτος, να δικαιούνται ένα ποσοστό από αυτά τα έσοδα ώστε να δημιουργείται έτσι η διάθεση να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο, να φέρνουν περισσότερα έσοδα στο κράτος και να δημιουργούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και αποτελεσματικότητας στο κράτος.
Έτσι, θα αλλάξει και το πνεύμα της ραθυμίας που πολλές φορές κυριαρχούσε στο δημόσιο τομέα.

Ο κ.Στρατάκης μίλησε για ευρωπαϊκή ολιγωρία σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς ταυτόχρονα με την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχει μία διεθνής κρίση που είναι εμφανής ακόμα και στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Μάλιστα, όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε για τις εξελίξεις που βλέπουμε σήμερα μπροστά μας, κάποιοι άλλοι περί άλλων τύρβαζαν και κυρίως οι ομοϊδεάτες της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν ήθελαν να πιστέψουν και δεν ήθελαν να δεχθούν ότι η παγκόσμια κρίση μας επηρεάζει και έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους.

Και παρά τις όποιες αμφισβητήσεις είναι επίτευγμα το ότι κατάφερε η χώρα μας να μπορεί να δανειστεί από τους λαούς της Ευρώπης, το κονδύλιο των 110 δις ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα που είχαν να κάνουν με τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους, με βάση τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που είχαν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε αυτή τη φάση, είναι σημαντικό να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, πώς δηλαδή θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια στα δάνειά μας, μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων και γενικά πώς θα δημιουργηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί, ώστε η χώρα μας να μπορεί να ενταχθεί ξανά στις αγορές. «Και βέβαια το 2012 ελπίζουμε ότι θα πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα που σημαίνει στην πράξη ότι το κράτος θα μπορεί να λειτουργήσει με αυτά που εισπράττει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι, επίσης, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δημιουργούμε τον λογαριασμό κοινωνικής εξισορρόπησης, ώστε αν εισπράξουμε από τα οφειλόμενα στο κράτος που τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να εισπραχθούν, να τα διαθέσουμε για να καλύψουμε αδυναμίες και προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις οριζόντιες πολιτικές που υποχρεωθήκαμε πολλές φορές να ακολουθήσουμε.

Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που τολμά να κάνει μεγάλες τομές που κανένα άλλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ κάνει, και μέσα από αυτές τις τομές το κράτος θα αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, φθηνότερα, σωστότερα και κυρίως προς όφελος του πολίτη.
Ο θεσμός της κινητικότητας των υπαλλήλων θα δώσει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την καλύτερη λειτουργία του κράτους γιατί θα καλύψει κενά και θα γίνει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μετά από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να προσδιοριστεί το έργο που πρέπει να κάνει το κράτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Γιατί αν το κίνητρο της επίτευξης στόχων συνδυαστεί με τη δουλειά που παράγει ο καθένας, είναι σίγουρο ότι σε λίγα χρόνια μέσα από αυτή τη διαδικασία, το κράτος θα μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα είναι άριστα αμειβόμενοι.
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, αν θέλουμε να περάσουμε και ένα τέτοιο θετικό μήνυμα στον ιδιωτικό τομέα και στην ελληνική κοινωνία συνολικά, για να αποκτήσει η χώρα μας την ανταγωνιστικότητα και ό,τι άλλο θετικό χρειάζεται στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού και των καταστάσεων που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
…Με αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που διαμορφώνουμε θεωρώ ότι επιτελούμε αυτή τη στιγμή μία μεγάλη τομή και είναι άδικο που η αρνητική οικονομική συγκυρία δεν αφήνει τα περιθώρια να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό και βεβαίως να περάσει θετικά στην κοινωνία»,
κατέληξε ο κ.Στρατάκης.