13/10/2011
Μαν.Στρατάκης: Χρειάζονται διορθώσεις στο μισθολόγιο των δημ.υπαλλήλων, όχι όμως στη λογική των εξαιρέσεων αλλά της δίκαιης αντιμετώπισης.
Υπέρ της τροπολογίας για το πόθεν έσχες των βουλευτών και διατελεσάντων Υπουργών τα τελευταία 20 χρόνια.
Κατά τη συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπ.Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, επεσήμανε ότι διαπιστώνεται καθημερινά ότι το κράτος νοσεί και τα ζητήματα που ρυθμίζονται, θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει εδώ και αρκετά χρόνια.
Μπορεί τα μέτρα να είναι πράγματι σκληρά, αλλά υπάρχουν θετικές τομές στη λογική της μείωσης του κράτους. Και δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μιλά για την εφεδρεία και να ισχυρίζεται ότι δεν θα απολύσει κανέναν και ταυτόχρονα να μιλάει για ένα λιγότερο κράτος, όταν είναι γνωστό ότι πολλά από αυτά που έχουν γίνει είναι στην ουσία δημιούργημα των δύο τελευταίων χρόνων της δικής της διακυβέρνησης. Επίσης, δεν φτάνει μόνο, που δεν το αναγνωρίζει σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν γίνεται και καμία ουσιαστική πρόταση για το πώς θα ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Ο κ.Στρατάκης εξήγησε ότι για τα οικονομικά θέματα που ρυθμίζει το σχέδιο νόμου δεν υπάρχει άλλη λύση, καθώς επιβάλλονται στην ουσία και η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει διαφορετικά. Τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό το λιγότερο και αποτελεσματικό κράτος, είναι ανάγκη να συνδεθεί-και αυτό γίνεται με τις προωθούμενες ρυθμίσεις-το μισθολόγιο με την απόδοση έργου αλλά και να καταγραφεί ποιό είναι αυτό το έργο που πρέπει να υλοποιεί το κράτος.
«Γιατί εάν το καταγράψουμε αυτό τότε πολλά πράγματα θα μπορούν να γίνουν, οι αξιολογήσεις θα είναι ουσιαστικές και βεβαίως, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο και εμείς ακόμη αναμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ακόμη ότι, «υπάρχουν αρνητικά που όμως είναι αναγκαία γιατί κανείς δεν θα ήθελε να μειώσει τους μισθούς, κανείς δεν θα ήθελε να μειώσει άλλες παροχές».
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ξαναδούμε απόψεις φορέων και συγκεκριμένων ομάδων δημ.υπαλλήλων που αισθάνονται ότι δημιουργούνται αδικίες σε βάρος τους, χωρίς να σημαίνει ότι κάνουμε κάποια ιδιαίτερη εξαίρεση, αλλά και για να διαμορφώσουμε ένα κράτος αποτελεσματικό και λειτουργικό.
Ώστε ο πολίτης που δουλεύει 15 ή 20 ώρες το εικοσιτετράωρο στον ιδιωτικό τομέα, να μην έχει απέναντί του έναν δημόσιο υπάλληλο που για το ίδιο έργο έχει καλύτερη, πιθανόν, αμοιβή από ό,τι έχει αυτός.
Ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ακόμη ότι είναι παρήγορο που σιγά σιγά η κοινωνία μπαίνει σε μία διαφορετική αντίληψη και διαμορφώνεται έτσι το περιβάλλον που χρειάζεται για να πετύχουμε και την πολυπόθητη ανάπτυξη για την οποία όλοι μας μιλάμε, μία ανάπτυξη στα πλαίσια ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου από αυτό που είχαμε μέχρι σήμερα, γιατί εάν συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο, είναι γεγονός ότι πάλι σε λίγα χρόνια θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.
Τέλος, ο κ.Στρατάκης ζήτησε από τον Υπ.Οικονομικών να κάνει δεκτή την τροπολογία που αφορά όχι στο «πόθεν» αλλά κυρίως στο «έσχες» των βουλευτών και όσων διετέλεσαν υπουργοί τα τελευταία χρόνια, ώστε να φύγει ένα βάρος από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της χώρας, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν.
«Έτσι, θα ξεκαθαρίσει ‘η ήρα από το στάρι’ για να μπορούμε πράγματι να στεκόμαστε μπροστά στην κοινωνία με ψηλά το πρόσωπο εάν θέλουμε όντως να είμαστε συνεπείς και με τον εαυτό μας και με αυτούς που μας έφεραν εδώ», κατέληξε.