Μείωση του πλαφόν για την είσπραξη της στρεμματικής ενίσχυσης σουλτανίνας

Αριθμός πρωτ: 278
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Μείωση του πλαφόν για την είσπραξη της στρεμματικής ενίσχυσης σουλτανίνας.

Την περαιτέρω μείωση του πλαφόν κατά 15% για την είσπραξη της στρεμματικής ενίσχυσης της σουλτανίνας ζητούν οι αγροτικοί φορείς του Ηρακλείου. Η μείωση στο 95% από 80% που είναι σήμερα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους αμπελουργούς της Κρήτης, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η φετινή χρονιά υπήρξε η χειρότερη της τελευταίας 20ετίας για την αμπελουργία.
Πολλές φορές είχα επισημάνει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό που κυριαρχούσε στους αγρότες του Νομού Ηρακλείου, καθώς μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειές τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην Κρήτη, θεωρούσαν αδύνατη την παραγωγή της ελάχιστης απαραίτητης σταφίδας (300 kg/στρέμμα), προκειμένου να εισπράξουν τη στρεμματική ενίσχυση σουλτανίνας. Πράγματι, μετά τη συγκομιδή της σταφίδας διαπιστώθηκε πως αντί για τους 7.100 τόνους που απαιτούνταν, τελικά συγκεντρώθηκαν λιγότεροι από 1.900 τόνοι.
Επειδή το Υπουργείο οφείλει να προστατέψει τους παραγωγούς από τα κυκλώματα όσων εκδίδουν πλαστά τιμολόγια, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την παραγωγική πλευρά.
Επειδή αν δεν υπάρξει μείωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδοθούν και πάλι εικονικά τιμολόγια σταφίδας, προκειμένου να καλυφθεί το πλαφόν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να προβεί στη μείωση στο 95% της ελάχιστης απαραίτητης ποσότητας σταφίδας, προκειμένου οι παραγωγοί να μπορέσουν να εισπράξουν τη στρεμματική ενίσχυση σουλτανίνας, όπως ζητούν οι αγροτικοί φορείς του Ηρακλείου, με δεδομένες τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν φέτος οι αμπελοκαλλιέργειές τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ