Μεγάλες ζημιές στη μελισσοκομία Νομού Ηρακλείου λόγω χιονοπτώσεων Φεβρουαρίου

Αριθμός πρωτ: 7459
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μεγάλες ζημιές στη μελισσοκομία Νομού Ηρακλείου λόγω χιονοπτώσεων Φεβρουαρίου.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στη μελισσοκομία του Νομού Ηρακλείου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και την Κρήτη στα μέσα Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου οι χιονοπτώσεις και οι ισχυρές ανεμοθύελλες προκάλεσαν ολοκληρωτικές απώλειες στην μελισσοκομία που αγγίζουν το 5-10% ενώ στον υπόλοιπο πληθυσμό οι απώλειες κυμαίνονται από 20-30%. Οι υπαίθριες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί σε ποσοστό πάνω από 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 100%.
Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους μελισσοκόμους του Νομού Ηρακλείου των οποίων τα μελισσοσμήνη έχουν καταστραφεί.
Επειδή οι μελισσοκόμοι δυσανασχετούν καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για την απώλεια της παραγωγής μελιού, η οποία συνεπάγεται σημαντικό πλήγμα στο εισόδημά τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή για άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και καταβολή των αποζημιώσεων στους μελισσοκόμους του Νομού Ηρακλείου που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές στα μελισσοσμήνη και κατ’ επέκταση στην παραγωγή μελιού από την επικράτηση και στην Κρήτη ακραίων καιρικών φαινομένων στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ