Μεγάλη αναγκαιότητα για τα προγράμματα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές

Αριθμός πρωτ: 8021
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Μεγάλη αναγκαιότητα για τα προγράμματα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές.

Η σπουδαιότητα εφαρμογής προγραμμάτων απεξάρτησης μέσα στις φυλακές είναι μείζονος σημασίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), περίπου οι μισοί από τους 10.600 κρατούμενους εκτίουν ποινές σχετικά με ναρκωτικά, ενώ περισσότεροι από τους μισούς κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Επειδή, όπως επισημάνθηκε από τους επιστήμονες, στις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα κατάλληλα προγράμματα απεξάρτησης, παρατηρείται έως και 30% μείωση παραβατικότητας μετά την αποφυλάκιση, ενώ τα αποτελέσματα ως προς την απεμπλοκή από την εγκληματικότητα είναι έξι φορές πιο θετικά και δύο φορές πιο θετικά σε σχέση με όσους δεν έχουν παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα.
Επειδή οι έγκλειστοι έχουν το δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία και η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τη δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση, με προγράμματα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό αυτών που εκτίουν ποινές σχετικά με τα ναρκωτικά είναι πολύ υψηλό όσο και όσων αυτών που κάνουν χρήση.
Επειδή η κοινωνική συνοχή έχει άμεση σχέση και με την καλύτερη ένταξη των ατόμων με τάσεις παραβατικότητας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προβούν σε εξειδικευμένα, κατά περίπτωση, προγράμματα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές, προκειμένου οι έγκλειστοι να έχουν δεύτερη ευκαιρία κοινωνική επανένταξης, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕ.Θ.Ε.Α. το ποσοστό εξάρτησης των φυλακισμένων με τα ναρκωτικά είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης