Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εξαπάτησης κατόχων τραπεζικών καρτών στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 4904
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εξαπάτησης κατόχων τραπεζικών καρτών στο Νομό Ηρακλείου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και καταγγελίες πολλών πολιτών στο Νομό Ηρακλείου, υπάρχουν δεκάδες κρούσματα απάτης με υποκλοπή στοιχείων καρτών των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περίπου 700 Έλληνες, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαπατήθηκαν από σπείρα που «κλωνοποιούσε» τις κάρτες των τραπεζικών τους συναλλαγών, πραγματοποιώντας στη συνέχεια παράνομες συναλλαγές, το ύψος των οποίων υπολογίζεται πάνω από 3 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα προσεγγίσει τα 10 εκατ ευρώ στο σύνολο του χρόνου.
Επειδή μόνο στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις (πάνω από 50) εξαπάτησης πολιτών από σπείρα κυκλώματος που υπέκλεπτε τα στοιχεία των τραπεζικών τους καρτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της έξαρσης του ηλεκτρονικού εγκλήματος με τις κάρτες των τραπεζικών συναλλαγών καθώς στην Κρήτη, ιδιαίτερα κατά τους θερινού μήνες, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός παράνομων συναλλαγών με «κλωνοποιημένες» κάρτες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης