Με επιτυχία η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην Ελλάδα της Οδηγίας 123/2006 για τις υπηρεσίες

Ηράκλειο 27/11/2010

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην Ελλάδα της Οδηγίας 123/2006 για τις υπηρεσίες.

Για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην Ελλάδα, της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ για τις υπηρεσίες, μίλησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, σε εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 25/11 από το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) «Ανδρέας Παπανδρέου» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης οι: Catherine Barnard, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cambridge, Ιoana Mazilescu από τη Δ/νση Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ηλίας Πλασκοβίτης, Γ.Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών, Βασίλης Χατζόπουλος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης-μέλος ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ, ενώ συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος.
Ο κ.Στρατάκης στην τοποθέτησή του, αφού προσδιόρισε τη σημερινή κατάσταση τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ελλάδα (επιβράδυνση οικονομικής ανάπτυξης – έλλειψη θέσεων εργασίας- γραφειοκρατία), επεσήμανε τη συμβολή των υπηρεσιών στην ανάπτυξη και τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, που κυμαίνεται γύρω στο 60%, άρα και την ανάγκη για προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 123/2006, που έγινε πράξη με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη στη Βουλή, του οποίου εισηγητής ήταν ο κ.Στρατάκης.
Στη συνέχεια ανέπτυξε τους βασικούς σκοπούς που εξυπηρετεί η εν λόγω Οδηγία, που είναι η ελευθερία εγκατάστασης φυσικών και νομικών προσώπων στον τριτογενή τομέα και η ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών. Παράλληλα τόνισε τις καινοτομίες που εισάγονται, όπως η διοικητική απλοποίηση στη νομοθεσία (αδειοδότηση-απαιτήσεις-απαγορεύσεις-συνθετική έκθεση 2010 κλπ.), η λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης (εξέλιξη των σημερινών ΚΕΠ), η ευρείας κλίμακας απογραφή της νομοθεσίας και ο προχωρημένος μηχανισμός διοικητικής συνεργασίας με άλλα κράτη-μέλη και την Ε.Ε., καθώς και ποιές υπηρεσίες υπάγονται και ποιές όχι, στα πλαίσια της οδηγίας.