Με την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου θα μπορέσει να δοθεί ρευστότητα στην αγορά μέσω των τραπεζών


22/11/2011

Με την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου θα μπορέσει να δοθεί ρευστότητα στην αγορά μέσω των τραπεζών.
Διαβεβαίωση του Αναπ.Υπουργού Οικονομικών στον Μαν.Στρατάκη.

Τη διαβεβαίωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ.Σαχινίδη ότι με την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα θωρακιστεί κεφαλαιακά αλλά και η οικονομία θα αποκτήσει νέα ρευστότητα, απέσπασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης κατά τη συζήτηση ερώτησής του στη Βουλή αναφορικά με τις παράνομες τακτικές των τραπεζών σε βάρος της αγοράς.
Ο κ.Στρατάκης επικαλούμενος σύσκεψη φορέων του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου, στην οποία καταγγέλθηκαν παράνομες πρακτικές από πλευράς τραπεζών, επεσήμανε ότι “όταν το κράτος έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια αφειδώς τη στήριξή του στις τράπεζες, τότε και οι τράπεζες πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαθέσουν όσα διαθέσιμα έχουν στην πραγματική οικονομία”.
Από την πλευρά του ο Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με αφορμή την ερώτηση του κ.Στρατάκη έγινε έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς για καταχρηστικές πρακτικές τραπεζών σε βάρος δανειοληπτών. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι υπήρξαν καταχρηστικές παρεμβάσεις στις προμήθειες από πιστωτικές κάρτες, στην είσπραξη ποσών πέραν των προβλεπομένων τόκων και στην αφαίρεση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα επιβληθούν ποινές στις τράπεζες, όταν ολοκληρωθεί η ελεγκτική διαδικασία, με στόχο να μπει φραγμός στην εκμετάλλευση των καταναλωτών.
Τέλος, ο Αναπλ.Υπουργός δεσμεύτηκε μετά την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δις, να ενισχυθούν οι τράπεζες για να αυξηθεί η ρευστότητά τους ώστε να μπορούν να δανειοδοτήσουν με μεγαλύτερη άνεση επιχειρήσεις και πρόσωπα, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.