Μηδενικές αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων για το 2010

Aριθμός πρωτ: 3845
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/9/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Μηδενικές αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων για το 2010.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, μετά το φετινό πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, με αφορμή την οικονομική κρίση, πενιχρές θα είναι οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των συνταξιούχων για το 2010.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών στη κρατική τηλεόραση, δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερες αυξήσεις από τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι μηδενικός. Εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερες ακόμη και από το 1%, όπου θα παραμείνει ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του 2009.
Επειδή, η κυβέρνηση προσπαθεί με τη μείωση ουσιαστικά του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των συντάξεων να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που η ίδια με τις πολιτικές της δημιούργησε.
Επειδή το φετινό πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των συντάξεων εκτός του ότι ουσιαστικά μείωσε το υπάρχον εισόδημα τους θα έχει επιπλέον και αρνητικό αντίκτυπο στις όποιες μελλοντικές αυξήσεις τους αλλά και στη διαμόρφωση των συντάξεων των εν ενεργεία αυτή τη στιγμή δημοσίων υπαλλήλων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:

Αν προτίθεται να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις συντάξεις ικανές να αυξήσουν ή έστω να διατηρήσουν την υπάρχουσα αγοραστική τους δύναμη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης