Μνημείο για τους σφαγιασθέντες Ηρακλειώτες στις 25/8/1898

Αριθμός πρωτ: 3385
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: Μνημείο για τους σφαγιασθέντες Ηρακλειώτες στις 25/8/1898.

Με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα, τους Νομάρχες και τους Δημάρχους της Κρήτης, την οποία σας επισυνάπτω, ο τ. Δήμαρχος Ηρακλείου και Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Καρέλλης, τεκμηριώνει με τις αναφερόμενες σ’ αυτήν ιστορικές καταγραφές την ηθική υποχρέωση του Ηρακλείου και της Κρήτης να αποδοθούν οι ύψιστες τιμές στους ευγενείς Ηρακλειώτες, οι θυσίες των οποίων συνδέονται με άμεσο τρόπο με την απόκτηση της ελευθερίας του νησιού μας.
Επειδή ακόμη, όπως επισημαίνεται, η εκταφή και ταυτοποίηση των αγίων λειψάνων από τα υπόγεια του Σιναΐτικου Μετοχίου του Αγίου Ματθαίου είναι πράξη αναγνώρισης και τιμής, όπως και η ανέγερση μνημείου σε κατάλληλο και εμφανές σημείο του Ηρακλείου αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της θυσίας τους,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να δώσουν τις αναγκαίες εντολές και να εγκρίνουν τα απαιτούμενα κονδύλια για την εκταφή και ταυτοποίηση των αγίων λειψάνων και την ανέγερση μνημείου, προκειμένου να καλυφθεί η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ