Μολυσματικά απόβλητα και εργασιακό περιβάλλον

Αριθμός πρωτ: 4952
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
2) ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Μολυσματικά απόβλητα και εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την απάντηση στην 1884/30-01-06 Ερώτησή μου, την ευθύνη για την ορθή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων έχει αυτός που τα παράγει, ενώ υπάρχει παράλληλα στενή συνεργασία του Υπουργείου με την καθ΄ ύλην αρμόδια για το θέμα ΔΥΠΕ προκειμένου να παρακολουθείται η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας .
Παρά τις διαβεβαιώσεις σας για δρομολόγηση ενεργειών προς επίλυση του θέματος, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα η ανησυχία εργαζομένων αλλά και ασθενών του ΠΑΓΝΗ να έχει φτάσει στο κατακόρυφο.
Τόσο οι εργαζόμενοι στη συντήρηση των δικτύων όσο και η αρμόδια Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων του νοσοκομείου, μιλούν πλέον για υπαρκτό κίνδυνο της υγείας τους καθώς τα υγρά μολυσματικά απόβλητα καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό χωρίς καμία επεξεργασία, ενώ για τους ασθενείς που πάσχουν από λοιμώδεις νόσους δεν υπάρχει ειδική πτέρυγα και οδηγούνται διάσπαρτοι σε θαλάμους για θεραπεία.
Παράλληλα, σε πρόσφατο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει παραβάσεις στην τήρηση των κανονισμών διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ αυτών και του ΠΑΓΝΗ.
Επειδή τέτοιες συνθήκες είναι ανεπίτρεπτες για τα νοσηλευτικά ιδρύματα ενός σύγχρονου κράτους,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα, ώστε να λυθεί οριστικά πλέον το πρόβλημα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων του ΠΑΓΝΗ, αλλά και των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κρήτης, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία εργαζομένων και ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης