Μ.Στρατάκης: Ολοκλήρωση της «τομής Πεπονή», το νέο σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, με στόχο την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα (17/12/2009)

Ηράκλειο, 17/12/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίστηκε την Τετάρτη (16/12/09) το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς «αποτελεί εκ των πραγμάτων την ολοκλήρωση μίας τομής που ονομάστηκε νόμος Πεπονή, μία τομή που ξεκίνησε με το ν. 2190/1993 και είχε πράγματι σαν στόχο, να περάσει στο δημόσιο την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι αν δεν μεσολαβούσαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου έγινε μια προσπάθεια απαξίωσης του όλου συστήματος, είτε με τη συνέντευξη είτε με άλλες τροπολογίες και διατάξεις, σήμερα θα είχαμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτήν, δηλαδή η διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο να είναι ένας καταξιωμένος θεσμός στην κοινωνία.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών, ο κ.Στρατάκης ανέφερε ότι αν καταφέρουμε μ’αυτό το σχέδιο νόμου και περάσουμε αυτή την αντίληψη στην κοινωνία, έχουμε κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα που αφορά τη δημόσια διοίκηση της χώρας. Μια δημόσια διοίκηση που δυστυχώς, σήμερα, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις περιστάσεις, ούτε στις ανάγκες του ελληνικού λαού και της ανάπτυξης.
Επιπλέον, προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια η αποδόμηση του ΑΣΕΠ, που ενώ υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε ως Ανεξάρτητη Αρχή που θα αναλάμβανε την ευθύνη της στελέχωσης του κράτους, δεν στελεχώθηκε όπως θα έπρεπε αλλά και δεν μπόρεσε να ξεμπλοκαριστεί από χρονοβόρες διαδικασίες και έτσι, καταφέραμε κάποια στιγμή να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πρόσληψη κάποιων υπαλλήλων από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και αν ακολουθούσαμε. Ακόμα επισήμανε ότι η συνέντευξη καλώς καταργείται και ότι η εκλογίκευση της μοριοδότησης μεταξύ ανεργίας και εργασιακής εμπειρίας ήταν αναγκαία.
Ο κ.Στρατάκης πρόσθεσε, ακόμη, ότι πράγματι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ρύθμιση για τη διακοπή των συμβάσεων έργου, καθώς «υποτίθεται ότι κάνεις μια σύμβαση για να εκτελεστεί ένα συγκεκριμένο έργο και αυτό διαρκεί δυο, τρεις, πέντε μήνες, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορείς να έχεις κάποιους ομήρους και μέσα από αυτήν την ομηρία να τους εκμεταλλεύεσαι, προκειμένου να κάνεις τη δουλειά σου σε κομματικό ή άλλο επίπεδο».
Κυρίως, όμως, αυτό το οποίο θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να εξετάσει προσεκτικά, είναι πώς θα οργανωθεί η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και πώς θα αυξηθεί η απόδοσή της, σε σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων και το έργο που μπορούν να προσφέρουν.
«Και εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα και το μεγάλο στοίχημα ταυτόχρονα που νομίζω ότι είναι μπροστά μας και πρέπει να το πετύχουμε. Εάν αυτό, κύριε Υπουργέ, το βάλετε μπροστά και καταφέρουμε να έχουμε ένα καινούργιο οργανωτικό σχήμα στο κράτος, με μία αντίληψη που θα ελέγχει και θα κρίνει, αλλά και θα αξιολογεί ανάλογα με την απόδοση τον κάθε υπάλληλο, θα ξεπεραστούν αυτής της μορφής τα φαινόμενα που σήμερα είναι δυστυχώς διαδεδομένα σε ευρύτατη κλίμακα σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας, όπου πολλοί λένε “ας μπορέσουμε να μπούμε στο Δημόσιο, να πάρουμε μια θέση, να βολευτούμε, για να κάνουμε και τη δουλειά μας”», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Στρατάκης.
Και κατέληξε τονίζοντας ότι ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «έχουμε μεγάλη ευθύνη, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε περίοδο κρίσης και μπορούμε να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά και σε βάθος και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε οργανωτικά σχήματα στο Δημόσιο, για να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι πραγματικά αφήσαμε μία διοίκηση που είναι υπόδειγμα και είναι αυτή που αξίζει στον ελληνικό λαό».