Μ.Στρατάκης: Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός του 2012, ελπίδα για την ανάταξη της οικονομίας


24/11/2011

Μ.Στρατάκης: Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός του 2012,
ελπίδα για την ανάταξη της οικονομίας.

Μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα, 45 ημέρες μετά τη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να μην προσδιορίζει αυτό το διαφορετικό «μείγμα» πολιτικής που διατυμπανίζει σε κάθε περίπτωση.
Ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι το σήριαλ της υπογραφής από τον κ.Σαμαρά έληξε μετά την ομιλία του Υπ.Οικονομικών στην Επιτροπή, αν και θα ήταν περισσότερο χρήσιμο οι διαφορετικές πολιτικές για τις οποίες γίνεται αναφορά στην επιστολή του, να κατατεθούν τώρα στον προϋπολογισμό.
Ο προϋπολογισμός του 2012 στοχεύει να δημιουργήσει μετά από πολλά χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα και η συμβολή όλων μας είναι πολύ σημαντική «όποια και αν είναι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές όποτε και αν γίνουν».
Και συνέχισε: «Είμαστε όντως σε μια διαφορετική φάση, καθώς τρία κόμματα στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, ξεπερνώντας ιδεολογικά προτάγματα και γι΄αυτό χρειάζεται να ξεπεράσουμε τη ρητορική του παρελθόντος και να συμβάλουμε όσο γίνεται περισσότερο προκειμένου να ξεπεραστούν υπαρκτά προβλήματα».
Όμως, ο προϋπολογισμός έχει και τα αρνητικά του, γιατί εξακολουθεί να έχει σχέση άμεσων προς έμμεσους φόρους 40 προς 60 και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορέσαμε ακομα να πάρουμε όσα πρέπει απ’ αυτούς που τα έχουν.
Είναι γεγονός ότι υποχρεωθήκαμε να ακολουθήσουμε οριζόντιες ισοπεδωτικές πολιτικές πολλές φορές, όμως τώρα που οι επιπτώσεις γίνονται ορατές και στους εταίρους μας στην Ευρώπη, γιατί η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά από κρίση του νότου μετακινείται και στον πυρήνα της ΕΕ, μπορούμε να προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις. Σημασία έχει να δούμε ποιές διαφορετικές πολιτικές μπορούν να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα.
«Αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη συμβολή μιας διαφορετικής πρότασης, ανεξάρτητα από ιδεολογική προέλευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης διατύπωσε τις εξής προτάσεις, όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2012:
– Πρώτον, όσον αφορά τη μείωση της σπατάλης γενικότερα και την εξάλειψη φαινομένων φοροδιαφυγής, η αξιοποίηση ιδιωτικών φορέων για την ενίσχυση των μηχανισμών, όπως τονίστηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, ίσως είναι αναγκαία προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας. Όμως, μια ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να έχει στο μυαλό της ότι πρέπει να δημιουργήσει η ίδια εκείνους τους μηχανισμούς που μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
– Θα πρέπει να γίνει μια συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος διοίκησης της χώρας και όχι βέβαια στη λογική της επανίδρυσης που μας υποσχόταν η ΝΔ, αλλά σε μια λογική που θα συνδέει την απόδοση του κάθε υπαλλήλου με την αμοιβή του, κάτι το οποίο θα διαμορφώσει εντελώς νέες προϋποθέσεις και όρους και θα δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.
– Όσον αφορά τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα στην είσπραξη φόρων από τις καταθέσεις στην Ελβετία, τη φυλάκιση των φοροφυγάδων και άλλες ενέργειες, είναι γεγονός ότι διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον φορολογικής συνείδησης στην κοινωνία, αν και χρειάζονται γρηγορότεροι ρυθμοί.
– Όσον αφορά την ανάγκη μείωσης της ύφεσης, πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη διατροφής και σε ό,τι έχει σχέση με επενδύσεις και κυρίως με μικροεπενδύσεις, γιατί αυτές είναι που πρέπει να στοχεύσουμε αν θέλουμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.
«Αν με αυτή τη συλλογιστική καταφέρουμε να διαμορφώσουμε αυτό το διαφορετικό κλίμα είναι γεγονός ότι θα επιτρέψει, να οδηγηθούν χρήματα από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία μετά την εφαρμογή του PSI (κούρεμα) και θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωσης της ύφεσης που είναι και το ζητούμενο. Βεβαίως, η μείωση της ύφεσης μπορεί να ξεκινήσει από τους τομείς που μπορούν να αποδώσουν άμεσα και αυτοί οι τομείς είναι, πρωτίστως, ο αγροτικός τομέας ο οποίος έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και το ξέρουμε όλοι μας, αλλά και ο τομέας της ενέργειας που, με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, μπορούν να δώσουν ανανεώσιμο πλούτο που είναι και το ζητούμενο σε αυτή τη φάση που το χρήμα είναι ακριβό», κατεληξε ο κ.Στρατάκης.