Νέος επιβατικός σταθμός για κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 3319
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
2) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Νέος επιβατικός σταθμός για κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας νέου επιβατικού σταθμού στο λιμάνι του Ηρακλείου που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των κρουαζιερόπλοιων.
Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων παρουσίασαν αύξηση τη φετινή χρονιά και οι τουρίστες που αναμένονται μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου θα ξεπεράσουν τις 350.000.
Επειδή οι ήδη υπάρχουσες υποδομές στο λιμάνι του Ηρακλείου δεν επαρκούν για τον κατάπλου και απόπλου όλων των κρουαζιερόπλοιων, μερικά από τα οποία είναι τεράστιας δυναμικότητας και μεγέθους με αποτέλεσμα να θεωρείται αβέβαιη η συνέχιση των δρομολογίων τους προς το λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αφιξο-αναχωρήσεις των επιβατών τους.
Επειδή είναι μοναδική ευκαιρία για την Κρήτη να αξιοποιήσει αυτής της μορφής τον τουρισμό που εξελίσσεται σε χρυσοφόρα πηγή για το νησί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να δημιουργηθεί νέος επιβατικός σταθμός στο λιμάνι του Ηρακλείου αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των επιβατών κρουαζιερόπλοιων, ο οποίος θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους τουρίστες και
2) Με ποιές παρεμβάσεις θα καταστεί δυνατόν το λιμάνι να εξυπηρετεί τον κατάπλου και απόπλου όλων των τύπων και μεγεθών κρουαζιερόπλοιων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης