Νέο φορολογικό σύστημα – Η μεγάλη Αλλαγή*

* του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ
Νομού Ηρακλείου

Το ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά», είναι στα χείλη ακόμα και καλόπιστων πολιτών που προβληματίζονται για την κατάντια της οικονομίας. Πολλοί απ’αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με όσους θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι τα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Ευτυχώς που τα παπαγαλάκια του σλόγκαν των Ευρωεκλογών της Νέας Δημοκρατίας ακυρώθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση, που δήλωσε ότι αυτά που έλεγαν τα δήθεν παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν συκοφαντικά, αλλά απολύτως αληθινά.

Τώρα, βέβαια, η νεοσυντηρητική και νεοφιλελεύθερη παράταξη στη χώρα μας προσπαθεί να φοβίσει με το γνωστό γι’ αυτήν τρόπο, της αμφισβήτησης και της συκοφάντησης, γιατί το κόμμα της Ν.Δ., πιστό στην υποστήριξη του πολύ μεγάλου κεφαλαίο, δεν θέλει καμία αλλαγή γιατί έτσι βολεύεται και γι’αυτό τα νέα σλόγκαν δεν βρίσκουν απήχηση.

Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας μια άλλη αντίληψη για την εξέλιξη και τους στόχους που πρέπει να έχει η ελληνική κοινωνία, θέλει να εμπεδώσει στους πολίτες το αίσθημα δικαίου.

Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, αποτελεί τη βάση αλλά και την αρχή για τη γενίκευση μιας τέτοιας αντίληψης.

Σε μια χώρα με προβλήματα αλλά η οποία, όμως, έχει περίπου το ίδιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, δηλαδή παράγεται κατ’ έτος ο ίδιος πλούτος, δεν δικαιολογείται να αυξάνει το δημόσιο χρέος, όταν μάλιστα δεν ασκούνται ευρείας κλίμακας κοινωνικές πολιτικές.

Η χώρα μας, με εξαίρεση ίσως τη φετινή χρονιά, είχε θετικό πρόσημο στους ρυθμούς ανάπτυξης άρα και αύξηση των εισοδημάτων.

Τα έσοδα, όμως, του κράτους λιγοστεύουν και δεν φτάνουν, γιατί οι σπατάλες αυξάνονται αλλά και γιατί δεν μπορούν να εισπραχθούν ακόμη και βεβαιωμένα χρέη.

Η πρωτοφανής αδυναμία για είσπραξη των χρεών έχει τους λόγους της, και οφείλεται στην αποδυνάμωση των εισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και στην δικαιολογημένη αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο μη έχων καλείται να καλύψει και τις υποχρεώσεις του έχοντος.

Η αλλαγή που θα έχει ως βάση ότι το εισόδημα από εργασία και το εισόδημα από κεφάλαιο, πρέπει να έχει την ίδια φορολογική μεταχείριση, θα αποτελέσει την πλέον ουσιαστική αλλαγή που θα υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ.

Είναι αδιανόητο κάποιος που έχει μεροκάματο ή μισθό, να πληρώνει φόρο, ενώ τα υπερκέρδη να μην πληρώνουν ούτε έκτακτη εισφορά, ούτε τον ίδιο φόρο για ίδιο ποσό.

Αυτή η δικαιοσύνη πρέπει να παγιωθεί στο φορολογικό σύστημα για να αποκτήσει ο πολίτης εμπιστοσύνη στο κράτος αλλά και για να κυριαρχεί αίσθημα δικαίου, που αποτελεί τη βάση κάθε ειλικρινούς και σωστής σχέσης του κράτους με τον πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ με αυτή την αλλαγή, ευελπιστεί ότι και τα χρήματα θα βρεθούν και τα μεσαία και ασθενή στρώματα του πληθυσμού θα ελαφρυνθούν.

Με μια τέτοια μεγάλη τομή, τα δεδομένα θα αλλάξουν και η ανάπτυξη θα προωθηθεί, κυρίως, όμως, θα ελαφρυνθούν οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού ώστε να δώσουν κι αυτές τη δική τους ώθηση στην πρόοδο της χώρας.