Νομοθετική ρύθμιση για να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί εξαιτίας παραλείψεων του Υπουργείου Παιδείας και του ΑΣΕΠ

Αριθμός πρωτ: 5082
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Νομοθετική ρύθμιση για να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί εξαιτίας παραλείψεων του Υπουργείου Παιδείας και του ΑΣΕΠ.

Με την 1866/13-11-07 Ερώτησή μου είχα θέσει το ζήτημα της απαράδεκτης ανάκλησης διορισμού εκπαιδευτικών εξαιτίας παραλείψεων τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και του ΑΣΕΠ, όπως είχαν καταγγείλει οι θιγόμενες καθηγήτριες και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα δυόμισι μήνες μετά το διορισμό τους, δύο καθηγήτριες κοινωνιολογίας ειδοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι ακυρώνεται η πράξη διορισμού τους (ΦΕΚ διορισμού 599/16-8-07), καθώς η κατάταξη εκ των υστέρων δύο ενιστάμενων καθηγητών στη λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ, είχε ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των πινάκων και τη διαγραφή και απόλυση των δύο τελευταίων συγκεκριμένων καθηγητριών.
Στην απάντηση της ως άνω Ερώτησης το ΑΣΕΠ διατηρεί επιφυλάξεις και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να πάρει σαφή θέση για το αν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, εξαιτίας του οποίου διαγράφηκαν από τον πίνακα διοριστέων οι καθηγήτριες και διορίστηκαν άλλες, ανήκει στις επιστήμες της Αγωγής.
Οι δε καθηγήτριες, μετά από ακρόαση που ζήτησαν από υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΠΘ απέσπασαν τη δέσμευση ότι τελικά, επειδή είχαν αδικηθεί, δεν θα ανακληθεί ο διορισμός τους αλλά θα παραμείνουν ως υπεράριθμες.
Επειδή οι καθηγήτριες ειδοποιήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες πως ανακαλείται ο διορισμός τους.
Επειδή με την ανάκληση διορισμού δεν αναγνωρίζονται ούτε τα μόρια και η προϋπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση, ούτε καν τα ένσημά τους αν και τους έχουν γίνει όλες οι κρατήσεις.
Επειδή το ΥΠΕΠΘ φέρεται να εμπαίζει και να κοροϊδεύει τις εκπαιδευτικούς αφού αρχικά τις καθησύχασε και τελικά αποφασίζει να τις απολύσει,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση και να μην ανακαλέσει το διορισμό των δύο καθηγητριών, αλλά να τις κρατήσει ως υπεράριθμες, διορθώνοντας, έστω εκ των υστέρων, την αδικία σε βάρος τους, αφού κινδυνεύουν να βρεθούν πέντε μήνες μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου και χωρίς δική τους υπαιτιότητα, άνεργες, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων του Υπουργείου και του ΑΣΕΠ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ