Νοσοκομειακή περίθαλψη βαριά ασθενούντων που είναι ανασφάλιστοι

Αριθμός πρωτ: 3687
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Νοσοκομειακή περίθαλψη βαριά ασθενούντων που είναι ανασφάλιστοι.

Ο τοπικός Τύπος του Ηρακλείου φέρνει στο προσκήνιο τη δραματική περίπτωση 44χρονης καρκινοπαθούς, η οποία αδυνατεί, ως ανασφάλιστη, να καλύψει τα υπέρογκα έξοδα της απαιτούμενης θεραπείας, χωρίς από την άλλη να ευαισθητοποιείται μέχρι στιγμής η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη ασθενής είναι οικονομική μετανάστης που ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια με τα τέσσερα παιδιά της, προκειμένου να εργαστεί μαζί με τον άντρα της ο οποίος βρίσκεται στη χώρα εδώ και μία δεκαετία. Η διάγνωση του καρκίνου έγινε πρόσφατα, την ενδεδειγμένη ωστόσο θεραπεία δεν είναι δυνατό να ακολουθήσει η 44χρονη, καθώς το κόστος της δεν καλύπτεται από το κράτος με δεδομένο ότι η ίδια είναι ανασφάλιστη.
Επειδή η υποχρηματοδότηση του τομέα της υγείας και οι υψηλές λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για την άρνηση κάλυψης της δαπάνης για τη θεραπεία, αλλά σε περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, να μεριμνά η πολιτεία ώστε μετά τις αναγκαίες διακρατικές συνεννοήσεις να καλύπτεται ο ασθενής.
Επειδή η πολιτεία επιβάλλεται να μεριμνήσει για τη συγκεκριμένη περίπτωση και να ακολουθήσει το παράδειγμα της τοπικής κοινωνίας που έχει αντιμετωπίσει με ευαισθησία το δράμα της ασθενούς και της συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να καλυφθεί από το Δημόσιο ή τη χώρα προέλευσής της η δαπάνη νοσηλείας και θεραπείας της ασθενούς που έχει συγκινήσει την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου.
2) Εάν προτίθεται να δώσει τις ανάλογες οδηγίες προκειμένου σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνονται άμεσα οι αναγκαίες ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε η μη κάλυψη των προϋποθέσεων του νόμου να μην αποτελεί κώλυμα για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση περιπτώσεων βαριά ασθενών, όπως η συγκεκριμένη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ