Ομιλία βουλευτή Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, επί του νομοσχεδίου του Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών «Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» (Πρακτικά)

(πηγή: πρακτικά Βουλής, 30/10/2007)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Είναι κατανοητή η στάση του κ. Παναγιωτόπουλου. Η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση δεν είναι ένα σχήμα λόγου. Είναι μία ανάγκη για εσάς, κύριε Παναγιωτόπουλε. Και είναι μία ανάγκη, γιατί δεν έχετε επιχειρήματα να στηρίξετε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Και γι’ αυτό, προσπαθείτε να κάνετε αυτό που κάνετε εδώ. Η αυτοκαταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βαφτίζεται «αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης» -τι ωραίος λόγος!- και τα 173 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρέος του 2003, αρχές του 2004, να έχει ανέλθει στα 235 δισεκατομμύρια ευρώ και εσείς να λέτε ότι βρήκατε 210 δισεκατομμύρια ευρώ, για να σμικρύνετε τη διαφορά που δημιουργήσατε εσείς με τις πολιτικές σας.
Και όλα αυτά για να μας πείτε στο τέλος αυτό που λίγο-πολύ μας είπε εδώ και ο κύριος Υπουργός, ότι δηλαδή η προσπάθεια αποδίδει και, βέβαια, να πείτε ως επιστέγασμα όλων αυτών των επιτυχιών σας ότι καταφέρατε να αυξήσετε τις συντάξεις του ΟΓΑ –για να μην πω τα άλλα που είπατε- στα τέσσερα χρόνια μετά τη διακυβέρνησή σας –στα τέσσερα χρόνια και όχι στα τριάμισι της διακυβέρνησής σας, έτσι όπως το λέγατε και το διατυμπανίζατε- τη στιγμή που αυτά που δίνετε, τα έχετε πάρει στο πολλαπλάσιο με την έμμεση και άλλη φορολογία που έχετε επιβάλει τα χρόνια αυτά.

Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζετε. Και από την άλλη, έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι φέρνετε ένα σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και στο μόνο που θα μπορούσαμε, κύριε Υπουργέ, να συμφωνήσουμε είναι στις διαπιστώσεις που κάνετε για τη φοροδιαφυγή και στην ορολογία που χρησιμοποιείτε εδώ στην εισηγητική έκθεση, ότι δηλαδή είναι αντικοινωνικό φαινόμενο, ότι υποσκάπτει το ρόλο του κοινωνικού κράτους και ότι είναι πράξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Όμως, ενώ συμφωνούμε σ’ αυτά, διαπιστώνουμε στα παρακάτω ότι εσείς εφαρμόζετε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποτίθεται ότι έπρεπε να εφαρμόζετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν θέλετε να την αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή. Και δεν θέλετε και το έχετε αποδείξει στην πράξη, δεν το λέμε εμείς έτσι για να σας κατηγορήσουμε απλά ως Κυβέρνηση.

Τα προηγούμενα χρόνια, φέρατε εδώ σχέδια νόμων, απαλλάξατε ανθρώπους που είχαν χρέη –και ήταν δεδικασμένα αυτά τα χρέη για να τα καταβάλουν στο δημόσιο- βρήκατε διατάξεις ώστε να απαλλάξετε ανθρώπους οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για λαθρεμπορία, παράνομο χρήμα κ.ο.κ. –για να μην επανέρχομαι σ’ αυτά που έχουν ειπωθεί- και από την άλλη, μας λέτε ότι θέλετε να καταπολεμήσετε και να αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή.

Ε, δεν θέλετε! Απόδειξη είναι ότι ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε κάτι τραγικό. Είπε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο δίκαιοι, γιατί δεν μπορούμε να εισπράξουμε τους άμεσους. Αυτό τι δείχνει; Δείχνει ότι πράγματι καταφέρατε να κάνετε την αλλαγή σχέσης –και το επιβεβαιώνει ο Εισηγητής σας στο νομοσχέδιο αυτό- που είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να πει κανείς σε σχέση με αυτό που λέει ο ορισμός της φοροδιαφυγής, ότι δηλαδή είναι πράξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ότι δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως λέει το κεφάλαιο Β΄ του σχεδίου νόμου που συζητάμε εδώ.

Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται. Και βέβαια, προσπαθείτε με διάφορα τερτίπια να επιβεβαιώσετε και να κάνετε πράξη αυτό για το οποίο σας κατηγόρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πάγκαλος, ότι δηλαδή αντί να μειώσετε το κράτος, όπως είχατε υποσχεθεί προεκλογικά, με κάθε τρόπο προσπαθείτε να το αυξήσετε. Απόδειξη; Δημιουργείτε εδώ ένα θεσμό, προχωρείτε δηλαδή στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου και, βέβαια, δημιουργείτε και κάποιες άλλες υπηρεσίες, όπως Μονάδα Φορολογικής Πολιτικής κ.λπ.

Όμως, στην πράξη, όλα αυτά συμβάλλουν στο να αυξηθεί η γραφειοκρατία, ενώ θα μπορούσατε θαυμάσια αυτούς τους μηχανισμούς –που πολύ καλά είπε ο κ. Ρεγκούζας ότι κάποιους απ’ αυτούς τους αξιοποίησε λίγο-πολύ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ατύπως- να τους αξιοποιήσετε και εσείς με τον ίδιο τρόπο, γιατί εγώ θέλω να σας πω -και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- ότι μπορείτε σε κάθε περίπτωση να αναθέσετε σε εξειδικευμένους φορείς να σας μελετήσουν τα επιμέρους φαινόμενα που παρουσιάζονται σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν.

Και έχουμε μία μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αναφέρεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ φοροδιαφυγή από τη λαθρεμπορία των καυσίμων. Και δεν είδαμε ποτέ να έρθετε εδώ να μας πείτε τι κάνατε προκειμένου να ξεπεράσετε αυτής της μορφής το φαινόμενο.

Αντίθετα, παρατηρούμε αμφίδρομες ή, αν θέλετε, αλληλοσυγκρουόμενες επιλογές της Κυβέρνησης, μέτρα και εξαγγελίες της Κυβέρνησης, για να σταματήσει μία εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει μία ισχυρή καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής.

Επαναφέρετε μέτρα που εμείς είχαμε κατ’ αρχήν θεσπίσει προκειμένου να χτυπηθεί αυτός ο θεσμός. Και δεν τα επαναφέρετε τουλάχιστον σε όλους τους τομείς, αλλά μόνο σε ορισμένες κατηγορίες. Και αυτό δείχνει μία αδυναμία να μπορέσετε να εισπράξετε τους φόρους.

Και η αδυναμία αυτή δεν είναι τυχαία. Εδώ λέτε ότι τις ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού -για να αναφερθώ και στα άρθρα 11 και 12- τις δημιουργείτε για να κάνετε, λέει, μία αξιολόγηση των προσόντων των ανθρώπων που έχετε στις ελεγκτικές υπηρεσίες. Τι έχετε κάνει όμως μέχρι σήμερα, μετά τις εξαγγελίες σας για κατάργηση του Σ.Δ.Ο.Ε; Καταφέρατε να βάλετε σ’ αυτές τις υπηρεσίες κομματικούς σας «φίλους» και βέβαια υπάρχει τέλεια υποβάθμιση στην απόδοση αυτών των υπηρεσιών.

Αυτά τα στοιχεία, αυτή την προσπάθεια που υποτίθεται ότι αποδίδει δεν μας την καταγράφετε εδώ. Αντίθετα, προσπαθείτε να δημιουργήσετε περισσότερη γραφειοκρατία με θεσμούς και διαδικασίες που θα ελέγχετε, που θα βγαίνουν εκθέσεις, που θα δημιουργούνται καταστάσεις, λες και τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν αυτές οι εκθέσεις και οι έλεγχοι ή λες και το Υπουργείο είναι κάτι το ανεξέλεγκτο ή λες και δεν λειτουργούσε ή δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται, κύριε Υπουργέ και νομίζω ότι πραγματικά έχετε τεράστια ευθύνη, γιατί στην πράξη ενώ διατυμπανίζετε σε κάθε κατεύθυνση ότι θέλετε να καταπολεμήσετε ένα φαινόμενο, με τις ενέργειές σας και με τις επιμέρους διατάξεις που φέρνετε εδώ, στην πράξη δεν στοχεύετε σ’ αυτό ακριβώς που μας λέτε με τα λόγια, όπως τα λέτε εδώ.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς προκύπτει αυτό που λέω εγώ, δεδομένου ότι εδώ πρέπει να δικαιολογούμε και αυτά που λέμε. Προσπαθείτε, ιδιαίτερα στις διατάξεις του κεφαλαίου Γ΄, να δημιουργήσετε προϋποθέσεις, να απαλλάξετε κάποιους από τους φόρους που πληρώνουν. Όταν το 20% το μειώνετε στο 10% και προσπαθείτε να απαλλάξετε τις τράπεζες από τόκους που έχουν από διατραπεζικές εργασίες, ποια νοοτροπία και ποια αντίληψη δείχνει αυτό; Δεν δείχνει μια αντίληψη ότι «ναι, σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να αλλάξουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μεταξύ των άμεσων και έμμεσων φόρων», όπως ακριβώς το έχετε επιτύχει σήμερα σε πολύ σημαντικό βαθμό; Δεν είναι αυτό σε βάρος της κοινωνικής δικαιοσύνης και αντίθετα δεν είναι ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως λέτε στο νομοσχέδιο;

Άρα, λοιπόν, εάν πραγματικά θέλατε στην πράξη να «χτυπήσετε» αυτής της μορφής τα φαινόμενα που όλοι τα κατηγορούμε και τα κατακρίνουμε, θα μπορούσατε να φέρετε εδώ διατάξεις τέτοιες, ώστε και τη σχέση των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους να αλλάξετε, αλλά και τρόπους και διαδικασίες να εφαρμόσετε που να εισπράξετε τους φόρους που πρέπει να εισπράξετε, για να μην οδηγούμαστε σ’ αυτό που επισημάνθηκε -και στο οποίο δεν θέλω να επανέλθω- δηλαδή, στο ότι, δυστυχώς, είστε υποχρεωμένοι να αυξάνετε το δημόσιο χρέος, προκειμένου να καλύπτετε τις ανάγκες που εσείς οι ίδιοι δημιουργείτε. Και αυτό σήμερα είναι το μείζον πρόβλημα της εξέλιξης και της πορείας της χώρας μας, του ελληνικού κράτους, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Εμείς σας κατηγορούμε, γιατί πραγματικά δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα. Και αυτό είναι το μέγα πρόβλημα που πρέπει σιγά-σιγά να αντιληφθεί και ο ελληνικός λαός. Μπορεί εσείς να λέτε ότι διαχειρίζεστε τα πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις σύγχρονες απαιτήσεις, δεν μπορείτε να διαμορφώσετε όρους, ακόμα και εσείς οι ίδιοι να κυβερνήσετε καλύτερα και βέβαια, δημιουργείτε προϋποθέσεις ώστε ο ελληνικός λαός να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και αυτό γίνεται αντιληπτό κάθε μέρα και περισσότερο από όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)