Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για την Οδική Ασφάλεια

Ηράκλειο, 2/12/2010

Μ.Στρατάκης: Η αλλαγή οδικής συμπεριφοράς αλλά και η διαμόρφωση κατάλληλου περιβάλλοντος, προϋπόθεση για την αποτροπή των τροχαίων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας αλλά και για την εποπτεία και βελτίωση του θεσμού του τεχνικού ελέγχου οχημάτων για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, επικρότησε την στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς άκουσε και ακούει όλες τις προτάσεις από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, με στόχο την μέγιστη αποτελεσματικότητα του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμβολή του στην αποτροπή των τροχαίων.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι οι μειώσεις του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετές, ενώ παρέθεσε τα αποτελέσματα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν το 2004, και επί της θητείας του στο Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, όταν εφαρμόστηκε στην πράξη το πρόγραμμα «Καθ’οδόν» και δημιουργήθηκαν περίπου 120 πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής αλλά και αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα πολλαπλές δράσεις με ορατά αποτελέσματα όπως την μείωση των νεκρών από 2100 σε 1500 την πενταετία 2000-2004 σε σύγκριση με την επόμενη πενταετία που μειώθηκαν μόνο κατά 50 .
Δυστυχώς, τα τελευταία αυτά χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός κυρίως των τροχαίων στους νέους ανθρώπους, με τις ηλικίες από 18 μέχρι 34 να είναι αυτές που πληρώνουν το βαρύτερο φόρο αίματος.
Ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου, διαμορφώνεται ένα μόνιμο και σταθερό πλαίσιο για την αποτροπή ατυχημάτων και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, παράλληλα με τη διαμόρφωση μια διαφορετικής αντίληψης στους οδηγούς και την κοινωνία γενικότερα.
«…θα πρέπει να ξεπεράσουν (οι οδηγοί) την παρωχημένη αντίληψη της επιθετικής οδήγησης και να πάνε στη λογική της αμυντικής οδήγησης. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μία παθογένεια, γιατί για παθογένεια πρόκειται, αφού κάθε μέρα που περνάει έχουμε 4 θανάτους από τροχαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, η διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης σε σχέση με τον έλεγχο οχημάτων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επαναφορά της αξιοποίησης του ISO 17020 έναντι του ISO 9001 είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, διότι και οι προδιαγραφές που τίθενται είναι αυξημένης ποιοτικής εγγύησης από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη διαμορφώνεται μία κατάσταση ότι πρέπει επιτέλους σαν χώρα να λειτουργήσουμε με συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας που συμβάλλουν στο να καλυτερεύσουν πολλά πράγματα που σήμερα είναι αρνητικά.
Εξίσου θετικό είναι αυτό που θεσπίζεται με τον έλεγχο εκπομπών θορύβου μοτοποδηλάτων, καθώς σε πολλές πόλεις, όπως είναι και το Ηράκλειο, ο θόρυβος που δημιουργείται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους.
Ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ακόμη ότι έαν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υιοθετήσει μία συνολική πολιτική αντιμετώπισης σε όλο το φάσμα των διευρυμένων πλέον αρμοδιοτήτων του μέσα στις οποίες είναι και οι υποδομές, τότε μόνο θα μπορέσουμε να περάσουμε τη σωστή αντίληψη και την ποιότητα όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στους τεχνικούς και σε όλους αυτούς που υλοποιούν έργα ώστε να διαμορφώσουμε ένα άλλο περιβάλλον για το τί πρέπει να προσέχουμε προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον.
«Είμαι σίγουρος και πρέπει να είμαστε όλοι σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και μάλιστα σε κάτι που αποτελεί μία γάγγραινα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά που πρέπει όμως με γρήγορους ρυθμούς να φτάσουμε στα πρότυπα και στα επίπεδα άλλων χωρών. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας, γιατί σκοτώνονται νέοι άνθρωποι, γιατί διαμορφώνεται ένα αρνητικό περιβάλλον στην κοινωνία με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και οποιοδήποτε άλλο κόστος και που θεωρώ ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να πληρώνουμε αυτόν τον φόρο αίματος».