ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (20/12/2007)
Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Υφυπουργός Πρόνοιας ότι είναι τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση και εθελοτυφλεί όταν μιλάει για βελτίωση, ενώ ξέρει ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Μίλησε για καλές πρακτικές ενώ γνωρίζει, ότι πετυχημένοι θεσμοί όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» υποχρηματοδοτούνται και οι Δήμοι στενάζουν, οι δε εργαζόμενοι σε αυτούς είναι στους δρόμους. Τα ταμεία φτώχειας μας θυμίζουν τα βιβλιάρια άπορων κορασίδων και εκεί θέλετε να μας ξαναφέρετε.
Ο προϋπολογισμός του 2008, αν και θα έπρεπε να εστιάζεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατά την προηγούμενη τετραετία στο όνομα της «Δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης».
Παρουσιάζει αναντιστοιχία στις δηλωμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες και την ιεράρχηση των δαπανών.
Οι άμεσες επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και η προσφυγή σε αυξήσεις των φορολογικών εσόδων με την αύξηση των εμμέσων φόρων και της φορολογίας των φυσικών προσώπων, και κυρίως των μισθωτών.
Παρακολουθώ ιδιαίτερα αυτές τις μέρες της συζήτησης του προϋπολογισμού, τη μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης και των βουλευτών της Ν.Δ. να αποδείξουν με αγωνία αυτά που, αν συνέβαιναν στην πράξη, δεν θα είχαν χρεία αιτιολογίας.
Προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι:
-Η πολιτική της Κυβέρνησης έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
-Ότι υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, έστω και καθυστερημένα
-Ότι παρέλαβαν χάος από τις Κυβερνήσεις του χθες
Τονίζουν σκόπιμα το χθες και αποφεύγουν να λένε τη λέξη ΠΑΣΟΚ ώστε να μην δημιουργούν τυχόν συνειρμούς, και αυτό το κάνουν γιατί γνωρίζουν ότι επί ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός έφαγε ζεστό ψωμί και είδε πραγματική ανάπτυξη στον τόπο. Εκτός κι αν εννοούν -και καλώς- τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
– Προσπαθούν να πείσουν ότι δήθεν δημιουργούν μια δυναμική οικονομία και διαμορφώνουν μια δίκαιη κοινωνία
Δυστυχώς για την Κυβέρνηση, το επικοινωνιακό αυτό έργο το έχουμε δει πολλές φορές και η αγανάκτηση του ελληνικού λαού είναι πλέον εμφανής, και καθημερινά αποτυπώνεται στις μεγάλες διαδηλώσεις που είχαμε χρόνια τώρα να δούμε.
Κύριοι της Κυβέρνησης, λέτε συνειδητά ψέματα και παρασύρετε σε αυτά και τους Βουλευτές του κόμματός σας, γι’ αυτό όσοι το αντιλαμβάνονται σιωπούν. Και είναι πολλοί. Δεν έχετε ομιλητές και ομιλούν μόνο οι Υφυπουργοί ο ένας μετά τον άλλο.
Λέτε ότι σας επαινούν οι διεθνείς οργανισμοί.
Ας δούμε όμως τι γράφει η Έκθεση του Δ.Ν.Τ. για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπειρογνωμόνων που πρόσφατα επισκέφτηκαν την Ελλάδα.
Διαβλέπει μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την ανάπτυξη, εξαιτίας σημαντικών ανισορροπιών που συμπυκνώνονται στη σταθερή μείωση της ανταγωνιστικότητας, στην ακαμψία των αγορών, προιόντων και υπηρεσιών, στο υψηλό δημόσιο χρέος, κλπ.
Και ο Τύπος σημειώνει ότι ανεξάρτητα από τις διά πάσαν νόσον και παντός καιρού και τόπου συνταγές του Δ.Ν.Τ., η έκθεση δείχνει κίτρινη κάρτα στην ελληνική οικονομία, με βαρύνουσα πολιτική σημασία.
Ακόμη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο με βάση εννέα πυλώνες, όπως θεσμούς, υποδομές, μακροοικονομία, υγεία και στοιχειώδη παιδεία, ανώτερη παιδεία και κατάρτιση, αποτελεσματικότητα της αγοράς, τεχνολογική ετοιμότητα, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, αξιολογεί 131 χώρες στον κόσμο, η Ελλάδα υποχώρησε 9 θέσεις από πέρυσι όσον αφορά τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, και από τον 56η θέση πήγε στην 65η, πίσω και από την Τουρκία που κατέβηκε στην 53η από την 59η.
Στον δε δείκτη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 53η θέση, με πλέον προβληματικό παράγοντα την κρατική γραφειοκρατία.
Όσον αφορά δε τον δείκτη Μακροοικονομικής Διαχείρισης, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει από τις 139 χώρες την 102η θέση, αναφέρεται ότι η επίδοση της Ελλάδας ήταν ανεκδιήγητη..
Αυτές είναι οι επιδόσεις σας και η εικόνα της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.
Όταν βέβαια αναδεικνύεται η ανακολουθία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης, το εύκολο επιχείρημά σας είναι: «Μα δεν τα έκανε το ΠΑΣΟΚ 20 χρόνια, θα τα κάνουμε εμείς σε τέσσερα;»
Δεν ευσταθεί βέβαια ο ισχυρισμός, γιατί από το 1974 και μετά κυβερνάει η Ν.Δ. τον ίδιο και περισσότερο χρόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πέραν αυτού δεν υπάρχει καμία σύγκριση, όποια περίοδο και αν συγκρίνετε από πλευράς αποτελεσματικότητας, εθνικού και κοινωνικού οφέλους.
Ας έλθουμε όμως και στα στοιχεία του Προυπολογισμού, γιατί με βάση αυτά θα σας μιλήσω, για να αποδειχτούν τα παραμύθια σας, όπως είπε και η εισηγήτριά μας, αλλά και ότι είστε Κυβέρνηση μαθητευόμενων μάγων.
ΕΣΟΔΑ
Σύνολο καθαρών εσόδων 60,52 δις. ευρώ με αύξηση 12,5% ή κατά 6,20 δις. ευρώ σε σχέση με το 2007.
Αυτά κατανέμονται:
σε 4 δις. ευρώ από πρόσθετους άμεσους φόρους
και 2 δις. ευρώ από πρόσθετους έμμεσους φόρους.
Ποιος τα πληρώνει;
– Τα 730 εκατ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων
– 215 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα
– 660 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων
– 2385 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ, δηλαδή αύξηση 13,6%.
Αλήθεια πώς θα γίνει αυτό αφού η ανάπτυξη είναι μόνο 4%; Μήπως το 19% του ΦΠΑ θα γίνει 20% γιατί αυτό υποδηλώνουν τα νούμερα;
Και τέλος, 1200 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ καυσίμων.
Το αποτέλεσμα είναι, ενώ το 2005 για κάθε 100 ευρώ φόρων από άμεση φορολογία, πλήρωναν 45 ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 26 τα νομικά πρόσωπα, το 2008 θα πληρώνουν 49 ευρώ τα φυσικά και 22 τα νομικά πρόσωπα.
Αυτά σημαίνουν επιβάρυνση των μισθωτών και επαγγελματιών και γενικότερα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η οποία για την τετραετία 2005-2008 αυξήθηκε κατά 8,9 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα οι έμμεσοι φόροι να αυξάνουν και να έχουν φτάσει στο 56,1 % το 2008, ενώ πριν το 2004 παρατηρούνταν συνεχής μείωσή τους.
Το φορολογικό σύστημα που δημιουργείται, χρόνο με το χρόνο είναι όλο και πιο άδικο κοινωνικά.
Δεν φτάνει όμως αυτό, η δήθεν δημοσιονομική εξυγίανση μεταφράζεται σε έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που ανέρχεται σε 5 δις. ευρώ ανά έτος για τα έτη 2006, 2007 και 2008, ενώ το Δημόσιο Χρέος είναι 12 δις. ευρώ για το ίδιο διάστημα.
Τα νούμερα αποδεικνύουν τις αλχημείες που κάνετε, με τελικό αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος να είναι τώρα 238.610 εκατ. ευρώ, και θα φτάσει στα 250.278 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ δεν καταγράφεται πουθενά η άσπρη τρύπα των ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΝΠΔΔ, που είναι 4,3 δις. ευρώ το 2007, ούτε το χρέος των νοσοκομείων που είναι 3 δις. ευρώ, ούτε το χρέος του ΕΛΓΑ που ξεπερνά τα 2 δις. Ευρώ, για να κάνει ρουσφετολογική πολιτική για ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας.
Έπρεπε να ντρέπεστε που κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό.
ΔΑΠΑΝΕΣ
Οι δαπάνες αυξάνουν κατά 5,7 δις. Ευρώ, και από αυτές μόνο 850 εκατομμύρια αφορούν τις ανολοκλήρωτες από το 2004 δεσμεύσεις σας, για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι αντί για την περιστολή των 10 δις. ευρώ που είχατε προεκλογικά υποσχεθεί. Έχει αποδειχτεί στην πράξη είστε η πιο σπάταλη Κυβέρνηση, για το χατίρι των κουμπάρων και των ημετέρων, σε βάρος του ελληνικού λαού.
Διατείνεστε ότι τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας και αυξήσατε τις συντάξεις, δεν μας λέτε όμως ότι αυτά που δώσατε ως αυξήσεις τα έχετε πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο, κυρίως με τους έμμεσους φόρους.
Ο Αγρότης με τη σύνταξή του το 2003 αγόραζε 556 καρβέλια ψωμί, ενώ με τα 330 ευρώ που του υπόσχεστε, θα αγοράζει μόνο 412, δηλαδή 144 λιγότερα.
Ο δε αγρότης παραγωγός δεν καταφέρνει όχι μόνο να καλύψει το αυξημένο από την ακρίβεια κόστος ζωής, αλλά ούτε το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Οι κτηνοτρόφοι αυτές τις μέρες βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής σας από τη μείωση των τιμών του γάλακτος και του κρέατος, και κυρίως την ελληνοποίηση των κρεάτων, που την πληρώνει και ο καταναλωτής.
Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και είναι σε αδιέξοδο, γι’ αυτό αποκλείουν τα σφαγεία, μήπως αντιληφθεί η Κυβέρνηση τις συνέπειες των πολιτικών της με τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, τις ελληνοποιήσεις και όλα όσα συμβαίνουν σε βάρος τους.
Οι δαπάνες για την Παιδεία μένουν αμετάβλητες σταθερά στο 3,2 % του ΑΕΠ,
Οι δαπάνες για την υγεία συνεχώς μειώνονται, από 2,62% το 2004, στο 2,54% του ΑΕΠ το 2008 (με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ποιοτικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά και να αυξάνουν οι ιδιωτικές δαπάνες για τη υγεία).
Οι δαπάνες για τις Δημόσιες Επενδύσεις, μόλις 6,7 δις. ευρώ, είναι μειωμένες και λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του Γ΄ΚΠΣ, που είναι 9,5 δις. ευρώ, και υποτίθεται ότι με αυτές θα χρηματοδοτηθούν και έργα του ΕΣΠΑ της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου.
Όλα τα έργα στο νομό Ηρακλείου, ακόμη και αυτά που είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί από το ΠΑΣΟΚ, καρκινοβατούν ή έχουν σταματήσει και δε θα τελειώσουν, εκτός αν πάρετε παράταση, ξεπουλώντας την έδρα του μοναδικού Ευρωπαικού Οργανισμού στη χώρα μας, του ENISA..
Οι δαπάνες για την Έρευνα και την Τεχνολογία, έναν τομέα απαραίτητο για την ανάπτυξη, μειώνονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ι.Τ.Ε., που οι χρηματοδοτήσεις από 11,5 εκατ. ευρώ το 2007 κατεβαίνουν στα 9,3 εκατ. ευρώ το 2008 και διαμαρτύρονται οι πάντες.
Μας προκάλεσε ο Υφυπουργός κ. Μπέζας να κάνουμε προτάσεις.
Προτείνουμε λοιπόν σύμφωνα και με το πρόγραμμά μας, να φορολογηθεί το κεφάλαιο και ιδιαίτερα το μεγάλο, όπως και η εργασία, αυτό που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση και θα είναι η μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα της χώρας.
Μία εβδομάδα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, έκαναν φτερά από το Χρηματιστήριο Αθηνών 22 δις. Ευρώ, χωρίς ουσιαστικά καμία φορολόγηση και χωρίς να πείτε ούτε λέξη.
Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν πείθετε ούτε τους πλέον καλόπιστους για τις προθέσεις σας.
Ο Προϋπολογισμός του 2008 είναι ακριβές ομοίωμα των πολιτικών σας, που είναι συντηρητικές, ανάλγητες και νεοφιλελεύθερες, γι’ αυτό και τον καταψηφίζω.