Ομιλία Μανόλη Στρατάκη για το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Ανάπτυξης: «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις»

28 Φεβρουάριος 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης παρενέβη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Στρατάκης άσκησε έντονη κριτική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της έρευνας στη χώρας μας , αναφερόμενος στο νόμο 1415/1985, ο οποίος ήταν ο πρώτος νόμος που θεσπίστηκε στην Ελλάδα και έγινε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο αυτό ενώ ισχυρίζεται ότι θέλει να κωδικοποιήσει τις διατάξεις που αναφέρονται στην έρευνα και στην τεχνολογία, ωστόσο δεν το προβλέπει καν το σχέδιο νόμου και μάλιστα για την ενεργοποίησή του προβλέπει 55 Προεδρικά Διατάγματα χωρίς να προσδιορίζει το χρόνο έκδοσής τους.

Επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι αντί η Κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο που να προωθεί την έρευνα και την τεχνολογία στη χώρα μας εντούτοις το μόνο το οποίο κάνει είναι να ασκεί αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και να κατηγορεί άδικα το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει προτάσεις, τη στιγμή που οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τους Βουλευτές ΠΑΣΟΚ του Νομού Ηρακλείου δεν γίνονται δεκτές από τον Υπουργό.

Ο κ. Στρατάκης έκανε εκτενή αναφορά στο έργο και στην ανάγκη στήριξης τόσο του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), όσο και του ΥΘΑΒΙΚ στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στην ομιλία του επί των άρθρων, ο κ. Στρατάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εκτίθεται με την προχειρότητα που χαρακτηρίζει τον τρόπο οργάνωσης της έρευνας σήμερα, αφού σε κάθε άρθρο διαφαίνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης για έλεγχο των Ιδρυμάτων με τον ρουσφετολογικό μηχανισμό του εκάστοτε Υπουργού μειώνοντας της αυτοτέλεια που απαιτείται στο χώρο αυτό.

Ο κ. Στρατάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου και να επισημάνει τα αρνητικά τους σημεία. Μεταξύ αυτών, τόνισε ότι η προσπάθεια για κατάργηση της αξιοκρατίας στα Ιδρύματα Έρευνας και Τεχνολογίας στην χώρα μας είναι καταφανέστατη και η αδικία που καλλιεργείται είναι προφανής αφού οι ερευνητές των ερευνητικών κέντρων είναι πραγματικά αδιανόητο να μη συμμετέχουν ως διδάσκοντες στα μεταπτυχιακά προγράμματα.