Ομιλία Μανόλη Στρατάκη κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τη χώρα μας η αδιαφορία της Κυβέρνησης και η έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και της ενεργειακής κρίσης, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης στη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις».

Η Κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Στρατάκης, επαναπαύεται στη διευθέτηση των συμφερόντων άλλων χωρών, κάνοντας τον τροχονόμο των αγωγών, χωρίς να προχωρεί στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργώντας προβλήματα στους πολίτες όπως αυτά με το φιάσκο των φωτοβολταϊκών.

Η Κυβέρνηση καθυστέρησε 4 χρόνια να προβεί στην εναρμόνιση της Κοινοτικής Οδηγία ς 91/2002 με το Εθνικό μας Δίκαιο, πράγμα που δείχνει την αδιαφορία της για το σημαντικό αυτό θέμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Στρατάκης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μια πληθώρα Οδηγιών, Κανονισμών κ.λπ., με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από ενεργοβόρα προϊόντα, μεταξύ των οποίων κατατάσσονται και τα κτίρια, αναθέτοντας ωστόσο τη λεπτομερή εφαρμογή όλων των σχετικών δράσεων στα κράτη – μέλη, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κατά περίπτωση το καταλληλότερο καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το Σχέδιο Νόμου περιορίζει το πλαίσιο της Οδηγίας, αναφερόμενο μόνο στα μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, ενώ η Οδηγία αναφέρεται σε ευρύτερο πλαίσιο, που είναι η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Κατηγόρησε ακόμη την Κυβέρνηση για επιπόλαιες εξαιρέσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου, όπως οι παραθεριστικές κατοικίες, που λόγω των καιρικών συνθηκών στη χώρα μας είναι πράγματι ενεργοβόρες.

Τέλος ο κ.Στρατάκης ζήτησε να αποσυρθεί η άσχετη τροπολογία που αφορά τα οπτικά καταστήματα και στόχο έχει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και ορισμένη αλυσίδα καταστημάτων οπτικών ειδών σε βάρος των επαγγελματιών του χώρου.