Ομιλία Μανόλη Στρατάκη στη Βουλή (Σύμβαση ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Μαΐου 2008

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς και αντικατάσταση συναφών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα» είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τη συγκεκριμένη κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, ωστόσο επέκρινε την πρόθεση της Κυβέρνησης, γιατί επιδιώκει τη διαμόρφωση κλίματος εφησυχασμού από τη μια και από την άλλη να περάσει μια αντίληψη συμψηφισμού, επικαλούμενη το ότι τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Εσπερία, αγνοώντας ότι είμαστε η χώρα με τα πρώτα νομικά κείμενα, όπως ο Δίσκος της Φαιστού και η Πλάκα της Γόρτυνας, τα οποία θα έπρεπε να δημιουργούν την υποχρέωση για μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να μην βρίσκεται η χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των «15» στα ζητήματα της διαφθοράς.

Αντ’ αυτού και παρά τις εξαγγελίες σας, επανιδρύετε το κομματικό κράτος της Δεξιάς, τη σεμνότητα και ταπεινότητα την ταυτίσατε με «τους κουμπάρους» και «τους ημετέρους» και την κάθαρση με την συγκάλυψη.

Ο κ. Στρατάκης κατά την ομιλία του προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αποφύγει την κάθαρση, τονίζοντας ότι στα πέντε χρόνια που είναι κυβέρνηση η Ν.Δ. δεν έχει τιμωρηθεί κανείς από τους ενόχους οι οποίοι συμμετείχαν σε σκάνδαλα, δημιουργώντας την αίσθηση στην κοινωνία ότι όλα συγκαλύπτονται παρά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων και την πρόκληση του Γ. Α. Παπανδρέου για άπλετο φως σε όλα τα ζητήματα και τιμωρία των ενόχων.

Ο κ. Στρατάκης προέτρεψε τον Υπουργό να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξη κοινωνικής συμμετοχής γιατί μέσα από αυτή επιτυγχάνεται κυρίως ο κοινωνικός έλεγχος, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στα ζητήματα της κάθαρσης του δημόσιου βίου. Τόνισε επίσης ότι το κλίμα που διαμορφώνεται σε επίπεδο χώρας είναι, ότι υπάρχει μια ανασφάλεια δικαίου η οποία έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, όπως της ανάπτυξης, της παιδείας και του πολιτισμού.

Ως βασικό αίτιο της ανασφάλειας δικαίου που παρατηρείται στη χώρα επεσήμανε ο κ. Στρατάκης είναι η μεγάλη καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, υπενθύμισε ότι για διακόσιες και πλέον υποθέσεις που είχαν παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν υπάρχει καμία εξέλιξη μετά από πέντε χρόνια και τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης αποκέντρωσης των δικαστηρίων της χώρας για την καταπολέμηση του υδροκεφαλισμού της Δικαιοσύνης.

Ανέφερε την περίπτωση της έκδοσης απόφασης στο Εφετείο Χανίων πριν καταθέσουν οι μάρτυρες καθώς και τη μεγάλη καθυστέρηση στην ημερομηνία εκδίκασης των υποθέσεων και κατέληξε «θέλω να σας τονίσω για άλλη μια φορά κ. Υπουργέ ότι το αίτημα για ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο πέρα από δίκαιο και σωστό, είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται απόλυτα και υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα να προχωρήσετε σε αυτό που η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πολύ μεγάλη πλειοψηφία πήρε ως απόφαση, γιατί θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει και δεν θα πρέπει να ακούσετε τις όποιες σειρήνες υπάρχουν, οι οποίες δημιουργούν την εντύπωση ότι δήθεν δεν πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, και θέλω να σας μεταφέρω αυτό που η κοινή γνώμη της Κρήτης βγάζει με ομοθυμία προς τα έξω, ότι δηλαδή δεν γίνεται τίποτα, γιατί υπάρχουν κυκλώματα που θα θιγούν και γι’ αυτό ακριβώς δεν προχωρά η διαδικασία ίδρυσης νέου Εφετείου στο Ηράκλειο».