12 Ιουνίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Εξωτερικών για την κύρωση από τη χώρα μας της Συνθήκης της Λισσαβώνας, τόνισε καταρχάς ότι η νέα αυτή Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα, που αποκαλέστηκε και «Μεταρρυθμιστική», αποτελεί αναμφισβήτητη υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη Συνταγματική Συνθήκη (Ευρωσύνταγμα). Αυτό το γεγονός υποδηλώνει πολλά για τη νοοτροπία που διέπει τις κυβερνήσεις αλλά και τους λαούς της Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ.Στρατάκης σημείωσε με έμφαση ότι η θεώρηση του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη ξεπερνά ενδεχομένως όχι μόνο τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, αλλά ακόμη και το Ευρωσύνταγμα. Μπορεί κάποιοι να κατηγορούν το Κίνημα για το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ωστόσο το ΠΑΣΟΚ είχε ανέκαθεν ως όραμά του μία Ευρώπη των λαών από τα Ουράλια μέχρι τον Ατλαντικό. Αυτό που τότε φαινόταν ουτοπία, σήμερα γίνεται πραγματικότητα, ενώ διαπιστώνουμε, από την άλλη, ότι η οπισθοχώρηση έρχεται ακριβώς από εκείνες τις δυνάμεις και τις χώρες που θα έπρεπε υποτίθεται να στοχεύουν σ’ αυτό το αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο βουλευτής, η Συνθήκη της Λισσαβώνας είναι, τουλάχιστον, ένα ακόμη βήμα. Στη νέα Συνθήκη υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων η νέα νομική και μοναδική έκφραση, αρχές και αξίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Βεβαίως, αν η Ευρώπη ήθελε πραγματικά να είναι αυτό το βήμα ολοκληρωμένο, θα έπρεπε να δει και άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές τις οποίες έχουν ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.
Όπως επεσήμανε ο κ.Στρατάκης, το γεγονός ότι το Ευρωσύνταγμα δεν εγκρίθηκε γιατί καταψηφίστηκε από ορισμένους λαούς, οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι οι πολιτικές που θέλει να υπηρετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές από τις οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχουν παγιωθεί ως κυρίαρχη αντίληψη σε επίπεδο λαών. Γι΄αυτό ακριβώς ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ ζητάει να γίνει δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, είναι γιατί πρέπει σε επίπεδο Ευρώπης συνολικά, και όχι μόνο στη χώρα μας, να υπάρξει μια άλλη αντίληψη, ώστε να φτάσουμε σιγά-σιγά σε μια Ευρώπη που να ακολουθεί προοδευτικούς δρόμους και να συμβάλλει στην ευημερία των ευρωπαϊκών λαών. Η Ευρώπη έχει δείξει δείγματα γραφής, γιατί αμέσως μετά τον πόλεμο διαμόρφωσε και έβαλε τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, που σ’ άλλες περιοχές του κόσμου δεν υπάρχει ούτε σήμερα.
Ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να βγει ως δίδαγμα από τη μη έγκριση του κοινώς λεγόμενου Ευρωσυντάγματος, τόνισε ο κ.Στρατάκης, είναι με ποια επόμενα βήματα η Ευρώπη θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση. Αυτή η εξέλιξη είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και ταυτόχρονα δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε στην ανεύρεση διεξόδων ως λαοί και ως χώρες, γιατί θα είμαστε υπόλογοι έναντι της ιστορίας.