Ηράκλειο, 30/7/2010
Μ.Στρατάκης: Προς τη σωστή κατεύθυση το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ
για τα γεωργικά φάρμακα.
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Γεωργικά Φάρμακα», υπογράμμισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, γιατί σχετίζεται με τη δημόσια υγεία, με την προώθηση της ελληνικής παραγωγής στις χώρες του εξωτερικού, και βεβαίως, με κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο σε αυτή την συγκυρία, την βέλτιστη οργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.
Ο βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε υπαρκτά προβλήματα αλλά και να δώσουμε μία καλύτερη προοπτική στην ελληνική αγροτική παραγωγή. Μία παραγωγή που φθίνει και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί στο βαθμό που δεν το κατανοούμε, τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται, όχι μόνο στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και στους αγρότες που μαραζώνουν, αλλά και σε ότι έχει σχέση με την επιβίωση της χώρας, όταν δεν θα έχει πλέον επάρκεια αγαθών.
Για τη διαδικασία αδειοδότησης των φυτοπροστατευτικών ουσιών, ο κ.Στρατακης συμφώνησε με την προσαρμογή που επιχειρείται στους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά και με την προσπάθεια να επιτευχθεί μία ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων.
Και πάλι, όμως, όσο τέλειο κι αν είναι το νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ορθολογική χρήση, όταν πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν φάρμακα, που έρχονται από τρίτες χώρες (πχ. Τουρκία) ενώ είναι απαγορευμένα, και τελικά αυτά τα φάρμακα επιβαρύνουν τα ελληνικά προϊόντα και το καταναλωτικό κοινό, δημιουργώντας προβλήματα, αφού οι αγρότες δεν έχουν την γνώση ότι η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου είναι μεγαλύτερη, όσο μικρότερη είναι η δόση του.
«Στην πράξη έχει κυριαρχήσει, λόγω και της επιβολής αυτής της αντίληψης από τις εταιρίες παραγωγής φαρμάκων, ότι όσο περισσότερο φάρμακο χρησιμοποιήσουμε, τόσο καλύτερα θα είναι. Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχουν πειράματα και αναφέρονται σε επιστημονικά περιοδικά, ότι, η μικρότερη κατά το δυνατόν δόση των φαρμάκων, πολλές φορές μπορεί να έχει πολλαπλάσιο θετικό αποτέλεσμα ακόμη και από τη προτεινόμενη δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ.Στρατάκης τάχθηκε υπερ της συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με την προϋπάρχουσα θετική εμπειρία, ενώ σχετικά με το ποιός θα πρέπει να δίνει τις συνταγές, υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος, όταν οι παραγωγοί έκαναν «τυφλή» χρήση φυτοφαρμάκων, που σημαίνει μη ορθολογική χρήση αλλά και αυξημένο κόστος παραγωγής.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με αναδιοργάνωση των υπηρεσιών σε επίπεδο περιφέρειας ή δήμων, και με το να δοθεί κυρίως η δυνατότητα επιλογής στον αγρότη-παραγωγό, του φάρμακου που θα χρησιμοποιήσει. Στην προοπτική επίλυσης αυτών των προβλημάτων, το νομοσχέδιο είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Βεβαίως, η παρακολούθηση των τιμών των φαρμάκων είναι πολύ σημαντική, όπως συμβαίνει για όλα τα προϊόντα και ίσως ένα παρατηρητήριο τιμών, ή κάποια άλλη διαδικασία να μας επιτρέψει να έχουμε τη σωστή παρακολούθηση των τιμών για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα γεωργικά φάρμακα και να επιβληθούν τυχόν κυρώσεις.
Κλείνοντας ο κ.Στρατάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαστήρια ελέγχου προστατευτικών ουσιών αλλά και του Ηρακλείου που μένουν αναξιοποίητα, με κατάλληλη εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού και αξιοποίηση του ειδικού εξοπλισμού που έχει αγοραστεί για το σκοπό αυτό, διαφορετικά, όσο καλό κι αν είναι το νομοσχέδιο, δεν θα καταφέρουμε να έχουμε σε όλη τη χώρα τον απαραίτητο έλεγχο φυτοπροστατευτικών ουσιών και να βοηθήσουμε τον αγρότη-παραγωγό.