Ομιλία Μ.Στρατάκη κατά τη συζήτηση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης

25 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας χθές στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, επεσήμανε ότι δεν πέτυχε ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για δήθεν μεγάλο επίτευγμα αφού αγνόησε τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια και τη μελετητική Επιτροπή, γιατί υποχρεώθηκε την τελευταία στιγμή να ζητήσει την έγκριση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού με την διαδικασία των κωδικών για μην μπορούν οι Βουλευτές να καταψηφίσουν συγκεκριμένα άρθρα, ούτε ασφαλώς να γίνουν διορθώσεις άρα οι προτάσεις που ζητούνται από τα κόμματα να είναι λόγια κενά περιεχομένου.

Και αυτό βέβαια δεν το έκανε τυχαία. Το έκανε την τελευταία στιγμή γιατί φοβήθηκε ότι στα πλαίσια εκδήλωσης αιτήματος που συνυπογράφεται από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει το σχέδιο να αποσυρθεί κατάλαβε ότι δεν μπορεί να το περάσει.

Τόνισε ότι βασικές υποδομές και οι άξονες συνδυασμένων μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αξιοποιούνται όπως για παράδειγμα ο άξονας Κεντρική Ευρώπη-Αδριατική-Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος-Κρήτη-Κύπρος-Μέση Ανατολή, ο οποίος αγνοείται εντελώς. Αντίθετα, φαίνεται από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ότι επιδιώκεται να εξυπηρετηθούν ασιατικά συμφέροντα και όχι τα ευρωπαϊκά και ελληνικά συμφέροντα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η δημιουργία λιμανιού εμπορευματικών μεταφορών στη νότια Κρήτη, ενώ ουσιαστικά προβλεπόταν από τον περιφερειακό σχεδιασμό να υπάρξουν δύο διεθνή λιμάνια που θα εξυπηρετούσαν εμπορικές, τουριστικές και άλλες ανάγκες της Κρήτης και της νότιας Ελλάδας γενικότερα.

Η σύνταξη του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού έγινε χωρίς καμία διαβούλευση, αγνοήθηκε παντελώς η άποψη των φορέων, ενώ μείζονα ζητήματα τίθενται εκτός του Σχεδιασμού: οι κλιματικές αλλαγές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χωρική συνοχή και επάρκεια φυσικών πόρων καθώς και η διαχείριση των υδάτινων πόρων (ακόμη εκκρεμεί η υλοποίηση της Οδηγίας 60/2000) κλπ.

Επομένως, ο Σχεδιαμός που προτείνει η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα και προσπαθεί να καλύψει τις ρουσφετολογικές κατανομές του ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο κ.Στρατάκης κατέκρινε το γεγονός ότι η Κρήτη δεν αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο με αποτέλεσμα, οι νομοί Λασιθίου και Ρεθύμνου και η νότιος Κρήτη να έχουν ουσιαστικά αγνοηθεί, ενώ προσπαθεί να αξιοποιήσει την τεχνητή αντίθεση μεταξύ Ηρακλείου και Χανιών και δημιουργεί δίπολο για τη καλλιέργεια της αντίθεσης, ενώ η Κρήτη πρέπει να λειτουργεί σαν μία οντότητα.

«Και βέβαια, δεν δίνετε καμία προσοχή στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα που έπρεπε να συνδέεται με την αγροτική ανάπτυξη, αλλά και με άλλες μορφές ανάπτυξης στην περιφέρεια αλλά και την αξιοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ πρέπει να υπάρξουν ειδικοί χωροταξικοί σχεδιασμοί ανά περιφέρεια καθώς και η ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αν πραγματικά θέλουμε να δούμε μία εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μιας ουσιαστικής ισομερούς και ισοβαρούς ανάπτυξης για όλη τη χώρα».