Ομιλία Μ.Στρατάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Υγείας για το ΕΣΥ

25 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ», επεσήμανε ότι το γεγονός ότι οι περισσότεροι βουλευτές της Κρήτης θέλησαν να τοποθετηθούν επί του σχεδίου νόμου, δείχνει και την έντονη αγωνία τους για την κατάσταση που κυριαρχεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Κρήτη.
«…ως νησιωτική περιοχή, η Κρήτη, πριν από την ίδρυση και τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ., πολλοί κάτοικοί της αναγκάζονταν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, πουλώντας ακόμα και την περιουσία τους, προκειμένου να θεραπευθούν. Για μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν πραγματικά μία μεγάλη τομή που άλλαξε τα δεδομένα στην Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το σχέδιο νόμου ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι εξυπηρετεί απλά επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης, όπως είχε γίνει και κατά την τελευταία επίσκεψη του κ.Υπουργού Υγείας στις Μοίρες, όπου μπορεί να εγκαινίασε –υποτίθεται- ένα καινούριο ΕΚΑΒ, αλλά στην πράξη αυτό το καινούριο ΕΚΑΒ δεν έχει κανένα καινούριο αυτοκίνητο και αυτά που είχε, έχουν αχρηστευθεί και στην ουσία τώρα δεν υπάρχει τίποτα.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στην Κρήτη κάποια μεταχειρισμένα παλαιά αυτοκίνητα στους σταθμούς του ΕΚΑΒ τα οποία δεν έχουν οδηγούς. Δηλαδή, ακόμα και αυτά τα πεπαλαιωμένα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κινηθούν», τόνισε ο κ.Στρατάκης.
Η «ωραιοποίηση» της κατάστασης από τον κ.Υπουργό, ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια, είναι λανθασμένη, αφού η πραγματικότητα είναι τραγικά διαφορετική.
Τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει κοντά στα 4-5 δις ευρώ, στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γάζες και άλλα αναλώσιμα υλικά που είναι αναγκαία προκειμένου να λειτουργήσουν.
«Άρα, λοιπόν, υπάρχουν προβλήματα τα οποία προσπαθείτε με διάφορους τρόπους και με εντυπωσιασμό να κουκουλώσετε», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης έχει ανέβει, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Και αυτή είναι μία νέα πραγματικότητα.
Όσον αφορά τις υπερωρίες των νοσοκομειακών ιατρών, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Υπουργός ενώ είχε δεσμευτεί στις διαπραγματεύσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τίποτα δεν τηρήθηκε στην πράξη, τα προβλήματα διαιωνίζονται και υπάρχει ένα αλαλούμ και μια κατάσταση αγωνίας και άγχους τόσο στους ιατρούς και τους νοσηλευτές, όσο και στους ασθενείς.
Μάλιστα, ανέδειξε το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το επίδομα τροφής των ιατρών, που το πλήρωνε νόμιμα το Υπουργείο αλλά τώρα ήρθε η απόφαση που τους ζητούν πίσω τα χρήματα και μάλιστα σε προθεσμία 15 ημερών. Πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να το επιλύσει, αφήνοντας απροστάτευτους τους ιατρούς.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο εισηγητής μας, είναι υπέρ της αύξησης των μισθών των ιατρών γιατί έχουν πολλά χρόνια να αυξηθούν και υπερ του πολυδιευθυντικού συστήματος, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να είναι ανοιχτό, αξιόπιστο, αξιοκρατικό, δίκαιο και προπαντός εφαρμόσιμο, χωρίς να δημιουργεί αδικίες και προβλήματα.
«Εμείς για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής και δηλώνουμε ότι πράγματι ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε σχέδιο, έχουμε πρόταση ολοκλήρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε ο απλός Έλληνας πολίτης να μη χρειάζεται να καταναλώνει ένα σωρό χρήματα, όπως το κάνει σήμερα και κυρίως να μπορεί να απολαύσει αυτό το δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό μαζί», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.