Ομιλία Μ.Στρατάκη στο Σ/Ν για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης

19 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις», επεσήμανε την χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής ταυτόχρονα με την χρεοκοπία του μοντέλου της οικονομίας της αγοράς και την ήττα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.
Η κρίση έρχεται και κάθε δικαιολογία ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οφειλόταν στη διεθνή κρίση κατέρρευσε.

Όπως επεσήμανε, το παρόν Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στην έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση με τα μέτρα που προτείνονται για την είσχυση της ρευστότητας, γιατί ενσωματώνει τις ίδιες αντιλήψεις της Κυβέρνησης, οι οποίες είναι υπέρ των τραπεζών και όχι υπέρ των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι το πρώτο που όφειλε να κάνει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και κυρίως την αποφυγή δημιουργίας πανικού στους πολίτες, γεγονός που δεν μπορεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να εξασφαλίσει για το λόγο και μόνο ότι και πάλι φροντίζει να εξασφαλίσει την διατήρηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση γιατί, έχει ως μόνο στόχο και σκοπό την διαιώνιση του καθεστώτος της καταχρηστικής και ληστρικής εκμετάλλευσης των πελατών των τραπεζών, ιδιαίτερα σήμερα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας, ώστε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση να πλήξει την πραγματική οικονομία όσο γίνεται λιγότερο, αναφέρθηκε στις 5 δέσμες μέτρων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ομαλή έξοδο από την κρίση.

Συγκεκριμένα τόνισε τη σημασία της πρώτης δέσμης μέτρων που αναφέρεται στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες που έχουν ανάγκη, με την προϋπόθεση να έχει το κράτος ενεργό εποπτεία συμμετέχοντας στη Διοίκηση, όχι διακοσμητικά αλλά αποφασιστικά, ιδιαίτερα στον καθορισμό των στρατηγικών επιλογών που χρειάζονται για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο η ίδρυση Ειδικού Ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα αποτελούσε το νέο θεσμό ενίσχυσης.

Για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης, επεσήμανε την ανάγκη για στήριξη της επιχειρηματικότητας και του νέου παραγωγικού προτύπου, την ανάγκη αύξησης της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας καθώς και τη στήριξη των καταναλωτών και των δανειοληπτών, προτάσεις που αποτελούν τις υπόλοιπες δέσμες μέτρων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.