Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (1/12/2009)

Ηράκλειο, 2/12/09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μ.Στρατάκης: «Κοινωνικά δίκαιο το σχέδιο νόμου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης»

Συνεχίστηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας από το βήμα του Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο η χώρα βιώνει ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, αφού χρεοκόπησαν οι πολιτικές που προξένησαν τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα και που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να θεραπεύσει με τις επιλογές και τις πολιτικές που αρχίζει να υλοποιεί σιγά-σιγά.
«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που αναφέρεται στην οικονομική ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης των εχόντων και κατεχόντων, είναι μια ανάσα γι’ αυτούς που η ακρίβεια, αλλά και οι αντιλαϊκές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας εξαθλίωσαν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, αυτό το σχέδιο νόμου είναι προϊόν διαβούλευσης, που το ΠΑΣΟΚ κατοχύρωσε και συνεχίζει να κατοχυρώνει μέρα με τη μέρα ακόμα περισσότερο, καθώς είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία μέσα από την οποία και οι ίδιοι οι Βουλευτές στις διαδικασίες διαβούλευσης στο Κοινοβούλιο, αλλά και οι πολίτες μέσα από το διαδίκτυο και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, μπορούν να εκφέρουν την γνώμη τους, να κάνουν διορθώσεις, συμπληρώσεις, αλλά και να δημιουργήσουν αλλαγές.
Μάλιστα, η οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, γεγονός με μεγάλη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη τη δυσχερή κατάσταση που δημιουργήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ελληνική οικονομία συνολικά.
Καλύπτει πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, με χρήματα που υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ και τα οποία χρήματα πληρώνουν πάρα πολύ λίγοι, 400 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και περίπου το 1,5% των ιδιοκτητών ακινήτων.
Ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι «παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν διεκδικούμε ότι εξαντλήσαμε την πολιτική μας σε σχέση με την αναδιανομή του εισοδήματος. Θεωρούμε ότι αυτό θα το πράξουμε –και αυτό τουλάχιστον έχει τονίσει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου- μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο πολύ σύντομα θα μπει σε διαβούλευση, και το οποίο ουσιαστικά θα δημιουργήσει για την οικονομία και τη φορολογία ένα περιβάλλον δικαίου και βέβαια, θα δημιουργήσει την ανάγκη να πληρώνει ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει».
Επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί την ίδια επικοινωνιακή τακτική που είχε όταν ήταν στην Κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας στους βουλευτές της ότι μόλις την περασμένη Κυριακή οι οπαδοί-ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν αυτή τη λογική, όπως καταψήφισαν και αυτούς που προσπάθησαν να την υπερασπιστούν.
Ακόμη, κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ που δήλωσε ότι ο κ.Παπανδρέου πρόσβαλε την κρίση του ελληνικού λαού, αφού ο ίδιος ο ελληνικός λαός ήταν αυτός που λίγο καιρό πριν είχε εκφράσει άποψη και κρίση σε σχέση με το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει.
Κλείνοντας ο κ.Στρατάκης ανέφερε ότι «τα λαϊκά συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν από το διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τη δίκαιη φορολογία και την ανάπτυξή της, που θα καταπολεμήσει την ανεργία αποτελεσματικά και αυτό θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ ακόμη καλύτερα όσο ξεδιπλώνει και θα αρχίσει να εφαρμόζει το σύνολο των δικών του πολιτικών».